Papryczki czereśniowe

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże papryczki na papierze
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się jako elegancka przekąska na spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Marynowanie 30 min
1110 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryczki czereśniowe - 30 sztuk (600 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 5 łyżek (60 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Ser Feta (300 g)
  • Tymianek świeży - pęczek (10 g)
  • Rozmaryn świeży - pęczek (10 g)
  • Czosnek - 7 ząbków (40 g)
  • Oliwa z oliwek (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, praska do czosnku

Przepis na papryczki czereśniowe krok po kroku

Papryczki umyj. Delikatnie natnij wokół ogonków i usuń pestki.

W garnku zagotuj 2 szklanki wody, ocet, cukier, łyżeczkę soli, 4 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut.

Papryczki umieść w garnku z marynatą i gotuj razem przez 6-7 minut. Odcedź papryczki i zostaw do ostygnięcia.

W misce umieść ser feta, poszatkowany rozmaryn i tymianek (zostaw kilka gałązek), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Całość dokładnie zblenduj. Farsz powinien być dość słony.

Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj.

Wystudzone papryczki nadziej przygotowanym farszem.

Oliwę podgrzej — powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca.

W czystych słoikach umieść pozostałe gałązki ziół i pozostałe ząbki czosnku. Ułóż na nich papryczki z farszem, ale nie ugniataj.

Zalej bardzo ciepłym olejem. Zakręć słoiki i odwróć, by się zawekowały.

Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Jak oceniasz przepis na papryczki czereśniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat papryczek czereśniowych

Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się jako elegancka przekąska na spotkania ze znajomymi.

Przekonaj się, że ten prosty przepis na papryczki czereśniowe jest dodatkowo bardzo szybki w przygotowaniu i w kilka chwil otrzymasz smaczną przekąskę na zimę. Na początku papryczki umyj. Delikatnie natnij wokół ogonków i usuń pestki. W garnku zagotuj 2 szklanki wody, ocet, cukier, łyżeczkę soli, 4 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut w zalewie octowej. Papryczki umieść w garnku z marynatą i gotuj razem przez 6-7 minut. Odcedź papryczki i zostaw do ostygnięcia. W misce umieść ser feta, poszatkowany rozmaryn i tymianek (zostaw kilka gałązek), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie zblenduj. Farsz powinien być dość słony. Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj. Wystudzone papryczki nadziej przygotowanym farszem. Oliwę podgrzej — powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca. W czystych słoikach umieść pozostałe gałązki ziół i pozostałe ząbki czosnku. Do słoików włóż papryczki z farszem, ale nie ugniataj. Zalej bardzo ciepłym olejem. Zakręć słoiki i odwróć, by się zawekowały. Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić papryczki czereśniowe. Odpowiednie proporcje nadają papryczkom idealnego smaku i aromatu.

Pod nazwą papryczka czereśniowa lub inaczej- wiśniowa kryje się kilka różnych odmian papryk rocznych. Występują w różnych kolorach i różnią się pod względem smaku. Wszystkie te odmiany łączy jednak jedno- okrągły kształt i wielkość nie większa niż 5 cm. Takie papryczki są idealne do marynowania. Papryczki to bardzo dobre źródło przede wszystkim witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko przeziębień. Dodatkowo witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie istotne przy dużych niedoborach tego pierwiastka.

Alergeny w papryczkach czereśniowych

Lista alergenów dla papryczek czereśniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze papryczek czereśniowych

na 100g gotowej potrawy

Papryczki to bardzo dobre źródło przede wszystkim witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko przeziębień.

Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek czereśniowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryczek czereśniowych

Koszt składników
167.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczki czereśniowe
600 g
30 sztuk
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 600 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
60 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ser Feta
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Tymianek świeży
10 g
pęczek
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Rozmaryn świeży
10 g
pęczek
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Czosnek
40 g
7 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwa z oliwek
500 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 ml
Koszt składników
167.50