Przepis na papet vaudois krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Pokrój pora w półksiężyce.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Podsmaż pora i ziemniaki.

Wlej bulion i śmietanę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, posyp posiekaną natka pietruszki.

Kiełbasę ugotuj we wrzątku.

Pokrój kiełbasę na plastry.

Podawaj ziemniaki z porami w towarzystwie gotowanej kiełbasy pokrojonej w plastry.

Papet vaudois podany na białym półmisku.
Papet vaudois
Koszt przygotowania dania
35.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
748 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Papet vaudois - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papet vaudois

Papet vaudois to wywodzące się z kuchni szwajcarskiej danie. Przygotowuje się je na bazie ziemniaków i porów duszonych w sosie. Przepis na papet vaudois jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, por, kiełbasa, wino białe wytrawne, śmietana kremówka 30%, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło klarowane, natka pietruszki.

Jak zrobić papet vaudois? Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Pokrój pora w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż pora i ziemniaki. Wlej bulion i śmietanę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, posyp posiekaną natka pietruszki. Kiełbasę ugotuj we wrzątku. Pokrój ją na plastry. Podawaj ziemniaki z porami w towarzystwie gotowanej kiełbasy pokrojonej w plastry.

Ziemniaki są warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Potas odpowiada także ze prawidłową pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Ziemniaki mają one różne odmiany, które różnią się nie tylko zawartością skrobi, ale również kolorem. Zawartość skrobi określa, do jakich potraw możemy wykorzystać ziemniaki. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Po schłodzeniu część skrobi zawartej w ziemniakach przekształca się w skrobię oporną, która nie wchłania się z układu pokarmowego. Kiełbasa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Kiełbasa zawiera dość dużą ilość tłuszczu, który niezbędny jest do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz nadaje kiełbasie smak. Pamiętaj, aby wypierać kiełbasy i wędliny ze znanego źródła najlepiej naturalnie wędzone i przygotowane tylko z dobrej jakości mięsa bez sztucznych wypełniaczy.

Podsumowując papet vaudois to danie świetnie sprawdzające się na szybki obiad. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jest ono kaloryczne, dlatego osoby dbające o linie powinny uważać na wielkość porcji.

Wartości odżywcze papet vaudois

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
220.13 kcal
748.43 kcal
Białko
4.06 g
13.80 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w papet vaudois

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
8.66 g
29.44 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.82 g
26.58 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
18.03 g
61.31 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.90 g
40.45 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.13 g
20.86 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
5.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na papet vaudois

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina B6
0.14 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.21 mg
4.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na papet vaudois

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
253.21 mg
860.93 mg
Potas
216.38 mg
735.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
25.73 mg
87.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
69.74 mg
237.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
15.70 mg
53.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
3.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
1.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papet vaudois 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papet vaudois

Lista alergenów dla papet vaudois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania papet vaudois

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa polska
400 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Por
300 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Wino białe wytrawne
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na papet vaudois
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób