Papet vaudois
- Kiełbasa polska (400 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Por (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
- Masło klarowane (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na papet vaudois krok po kroku
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Pokrój pora w półksiężyce.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Podsmaż pora i ziemniaki.
Wlej bulion i śmietanę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, posyp posiekaną natka pietruszki.
Kiełbasę ugotuj we wrzątku.
Pokrój kiełbasę na plastry.
Podawaj ziemniaki z porami w towarzystwie gotowanej kiełbasy pokrojonej w plastry.
-
Łazanki
-
Żurek wielkanocny
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Kiełbasa z grilla
-
Żurek śląski
-
Currywurst
-
Biała kiełbasa pieczona
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Leczo z pieczarkami
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Łazanki z kapusty kiszonej
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Gumbo
-
Leczo z papryki
-
Dania z kiełbasą
Więcej informacji na temat papet vaudois
Papet vaudois to wywodzące się z kuchni szwajcarskiej danie. Przygotowuje się je na bazie ziemniaków i porów duszonych w sosie. Przepis na papet vaudois jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, por, kiełbasa, wino białe wytrawne, śmietana kremówka 30%, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło klarowane, natka pietruszki.
Jak zrobić papet vaudois? Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Pokrój pora w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż pora i ziemniaki. Wlej bulion i śmietanę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, posyp posiekaną natka pietruszki. Kiełbasę ugotuj we wrzątku. Pokrój ją na plastry. Podawaj ziemniaki z porami w towarzystwie gotowanej kiełbasy pokrojonej w plastry.
Ziemniaki są warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Potas odpowiada także ze prawidłową pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Ziemniaki mają one różne odmiany, które różnią się nie tylko zawartością skrobi, ale również kolorem. Zawartość skrobi określa, do jakich potraw możemy wykorzystać ziemniaki. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Po schłodzeniu część skrobi zawartej w ziemniakach przekształca się w skrobię oporną, która nie wchłania się z układu pokarmowego. Kiełbasa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Kiełbasa zawiera dość dużą ilość tłuszczu, który niezbędny jest do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz nadaje kiełbasie smak. Pamiętaj, aby wypierać kiełbasy i wędliny ze znanego źródła najlepiej naturalnie wędzone i przygotowane tylko z dobrej jakości mięsa bez sztucznych wypełniaczy.
Podsumowując papet vaudois to danie świetnie sprawdzające się na szybki obiad. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jest ono kaloryczne, dlatego osoby dbające o linie powinny uważać na wielkość porcji.
Alergeny w papet vaudois
Lista alergenów dla papet vaudois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze papet vaudois
Papet vaudois to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz potasu. Danie jest kaloryczne, dlatego zwracaj uwagę na wielkość spożywanej porcji.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.