Papad

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koszyczek z papadem i sosem
Papad
Papad to smaczny cienki naleśnik, który charakterystyczny jest dla kuchni indyjskiej. Doskonale pasuje do gęstych dań, takich jak gulasze oraz warzywnych zup.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
98 kcal
Kcal w porcji
36 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka z ciecierzycy (100 g)
  • Sól (2 g)
  • Woda gazowana (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, wałek

Przepis na papad krok po kroku

Mąkę wsyp do miski. Dodaj wodę i szczyptę soli.

Wszystkie składniki wymieszaj i ugnieć ręką na jednolitą masę.

Ciasto podsyp delikatnie mąką i uformuj wałeczek.

Wałek podziel na 8 części, a każdą dobrze rozwałkuj na kawałki 2 cm. Użyj odrobiny mąki do podsypywania.

Patelnię bardzo dobrze nagrzej.

Smaż naleśniki z obu stron aż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na papad
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat papadu

Papad to smaczny cienki naleśnik, który charakterystyczny jest dla kuchni indyjskiej. Doskonale pasuje do gęstych dań, takich jak gulasze oraz warzywnych zup.

Przepis na papad to doskonała opcja dla miłośników kuchni azjatyckiej. Również ten przysmak się z niej wywodzi. To cienki i chrupki indyjski naleśnik, zwykle robiony z mąki z soczewicy. Jednak można go również przygotować z mąki z ciecierzycy, a także niektórych odmian fasoli lub mąki ryżowej. Tradycyjny naleśnik ma niezwykle cienkie ciasto, dzięki temu po usmażeniu jest bardzo chrupiący.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić papad, by był smaczny i domowy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To doskonały pomysł na niezwykle ciekawy dodatek do wielu dań. Ze względu na główny składnik, czyli mąkę z ciecierzycy i soczewicy, ta przekąska jest niezwykle zdrowa, ma sporo błonnika i jest opcją wysokobiałkową. Dzięki temu będzie świetną opcją dla wegan lub wegetarian, to wspaniałe źródło roślinnych protein. Mąka ze strączków ma jeszcze jeden plus jest zupełnie bezglutenowa, dlatego doskonale sprawdzi się dla wszystkich osób, które stosują dietę bez tego białka. Mąka z ciecierzycy może z powodzeniem zastąpić jajka w kuchni wegańskiej, ale też i w diecie osób z alergią na jajka kurze. Niski indeks glikemiczny mąki z ciecierzycy sprawia, iż potrawy z niej przyrządzone nie podnoszą szybko poziomu cukru we krwi, czyli nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny. Dzięki temu ciecierzyca zalecana jest w diecie diabetyków. Mąkę z ciecierzycy można dziś bez trudu nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

Papad można podawać z różnymi dodatkami. Choć w podstawowym przepisie nie dodaje się przypraw, to jeśli szukasz wersji nieco ciekawszej, możesz rozbudować recepturę. Doskonale sprawdzi się dodatek ziaren czarnuszki lub sezamu. Dzięki temu naleśniki nabiorą jeszcze lepszego smaku i większej chrupkości. Naleśników możesz używać jako dodatek do curry, gulaszu, czy gęstej zupy. Doskonale sprawdzi się również z potrawką, hummusem, ale również jako smaczna przekąska z sosem czosnkowym.

Alergeny w papadzie

Lista alergenów dla Papadu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na papad

Wartości odżywcze papadu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(36g)
Energia (kcal)
272.54
98.11
Białko (g)
15.77
5.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(36g)
Węglowodany (g)
40.70
14.65
Węglowodany przyswajalne (g)
33.10
11.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.61
2.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(36g)
Tłuszcz (g)
4.71
1.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
1.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
0.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
0.76
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(36g)
Witamina A (µg (mcg))
1.41
0.51
Witamina B6 (mg)
0.35
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
0.21
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.35
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.03
Niacyna (mg)
1.24
0.45
Foliany (µg (mcg))
307.75
110.79
Beta karoten (µg (mcg))
17.61
6.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(36g)
Sód (mg)
592.11
213.16
Potas (mg)
595.89
214.52
Wapń (mg)
34.85
12.54
Fosfor (mg)
223.94
80.62
Magnez (mg)
117.48
42.29
Żelazo (mg)
3.43
1.23
Cynk (mg)
1.98
0.71
Miedź (mg)
0.64
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny papadu 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papadu

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z ciecierzycy
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Woda gazowana
40 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 ml
Koszt składników
9.50