Papa rellena

Opublikowano: 16.11.2021 r., 9:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papa rellena ułożona na liściu sałaty leżącym na okrągłej desce.
Papa rellena
Papa rellena to danie kuchni peruwiańskiej. Papa rellena to ziemniaczane kotlety z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego z dodatkami. Smaży się je na głęboki tłuszczu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1009 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 12 średnich sztuk (1200 g)
  • Rodzynki (130 g)
  • Mięso mielone wołowe (800 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Oliwki czarne (130 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na papa rellena krok po kroku

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj mięso wołowe i usmaż.

Dodaj odsączone z wody rodzynki, dopraw przyprawami, dodaj posiekane oliwki i wymieszaj.

Ugotuj 3 jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę, dodaj do farszu mięsnego i wymieszaj.

W malakserze umieść ugotowane ziemniaki, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i rozdrobnij do połączenia składników.

Z ziemniaków uformuj owalne kotlety i rozpłaszcz w dłoniach, na środek każdego wyłóż farsz mięsny i uformuj krokieta.

Maczaj go w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na papa rellena
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat papa rellena

Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym z aromatycznymi przyprawami. W Polsce znane są kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Ciekawą propozycją jest dodatek mielonego mięsa. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, rodzynki, oliwki czarne, jajka, kumin, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, bułka tarta i olej rzepakowy.

Jak zrobić papa rellena? Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso wołowe i usmaż. Dodaj odsączone z wody rodzynki, dopraw przyprawami, dodaj posiekane oliwki i wymieszaj. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę, dodaj do farszu mięsnego i wymieszaj. W malakserze umieść ugotowane ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną i rozdrobnij do połączenia składników. Z ziemniaków uformuj owalne kotlety i rozpłaszcz w dłoniach, na środek każdego wyłóż farsz mięsny i uformuj krokieta. Maczaj go w jajku i panieruj w bułce tartej. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane.

Ziemniaki są warzywem bardzo popularnym. Ma on wiele różnych odmian w nie tylko różnych kształtach, ale także wielu kolorach. W zależności od odmiany ziemniaki zawierają różną zawartość skrobi a to definiuje ich zastosowanie w kuchni. Ziemniaki zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Są także bogatym źródłem potasu wspomagającego pracę serca, obniżającego ciśnienie krwi a także mającego bardzo ważny wpływ na gospodarkę wodnoelektrolitową. Ziemniaki są nisko kaloryczne, mają średni indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny je spożywać w ograniczonych ilościach.

Podsumowując pyszne krokiety peruwiańskie z mięsnym farszem wspaniale smakują podane na obiad z dodatkiem sosu koperkowego lub chrzanowego. Dodaj do nich zieloną sałatę z warzywami. Kotlety możesz przygotować wcześniej i tylko usmażyć przed podaniem, aby były ciepłe i chrupiące. Temperatura oleju nie powinna przekroczyć 180 stopni, możesz to zmierzyć używając termometru cukierniczego.

Alergeny w papa rellena

Lista alergenów dla papa rellena przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze papa rellena

na 100g gotowej potrawy

Papa rellena to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Smażenie na głębokim tłuszczu jest wbrew pozorom mniej kaloryczne niż tradycyjne smażenie na oleju.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
336.66
1009.98
Białko (g)
5.70
17.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.48
34.44
Węglowodany przyswajalne (g)
10.28
30.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
29.84
89.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.22
12.67
Tłuszcze nienasycone (g)
25.62
76.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.59
55.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.03
21.10
Cholesterol (mg)
44.45
133.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
14.41
43.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.65
19.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.55
Witamina E (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: rodzynki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.86
41.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
4.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.15
42.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.74
20.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
70.10
210.30
Potas (mg)
246.64
739.92
Wapń (mg)
22.28
66.84
Fosfor (mg)
75.61
226.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
44.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
3.63
Cynk (mg)
1.10
3.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papa rellena 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papa rellena

Koszt składników
60.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
12 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Rodzynki
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Mięso mielone wołowe
800 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 800 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwki czarne
130 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
60.80