Papa rellena
- Ziemniaki późne - 12 średnich sztuk (1200 g)
- Rodzynki (130 g)
- Mięso mielone wołowe (800 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Oliwki czarne (130 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Bułka tarta (100 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
Przepis na papa rellena krok po kroku
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj mięso wołowe i usmaż.
Dodaj odsączone z wody rodzynki, dopraw przyprawami, dodaj posiekane oliwki i wymieszaj.
Ugotuj 3 jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę, dodaj do farszu mięsnego i wymieszaj.
W malakserze umieść ugotowane ziemniaki, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i rozdrobnij do połączenia składników.
Z ziemniaków uformuj owalne kotlety i rozpłaszcz w dłoniach, na środek każdego wyłóż farsz mięsny i uformuj krokieta.
Maczaj go w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym z aromatycznymi przyprawami. W Polsce znane są kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Ciekawą propozycją jest dodatek mielonego mięsa. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, rodzynki, oliwki czarne, jajka, kumin, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, bułka tarta i olej rzepakowy.
Jak zrobić papa rellena? Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso wołowe i usmaż. Dodaj odsączone z wody rodzynki, dopraw przyprawami, dodaj posiekane oliwki i wymieszaj. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę, dodaj do farszu mięsnego i wymieszaj. W malakserze umieść ugotowane ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną i rozdrobnij do połączenia składników. Z ziemniaków uformuj owalne kotlety i rozpłaszcz w dłoniach, na środek każdego wyłóż farsz mięsny i uformuj krokieta. Maczaj go w jajku i panieruj w bułce tartej. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety aż będą rumiane.
Ziemniaki są warzywem bardzo popularnym. Ma on wiele różnych odmian w nie tylko różnych kształtach, ale także wielu kolorach. W zależności od odmiany ziemniaki zawierają różną zawartość skrobi a to definiuje ich zastosowanie w kuchni. Ziemniaki zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Są także bogatym źródłem potasu wspomagającego pracę serca, obniżającego ciśnienie krwi a także mającego bardzo ważny wpływ na gospodarkę wodnoelektrolitową. Ziemniaki są nisko kaloryczne, mają średni indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny je spożywać w ograniczonych ilościach.
Podsumowując pyszne krokiety peruwiańskie z mięsnym farszem wspaniale smakują podane na obiad z dodatkiem sosu koperkowego lub chrzanowego. Dodaj do nich zieloną sałatę z warzywami. Kotlety możesz przygotować wcześniej i tylko usmażyć przed podaniem, aby były ciepłe i chrupiące. Temperatura oleju nie powinna przekroczyć 180 stopni, możesz to zmierzyć używając termometru cukierniczego.
Alergeny w papa rellena
Lista alergenów dla papa rellena przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze papa rellena
Papa rellena to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Smażenie na głębokim tłuszczu jest wbrew pozorom mniej kaloryczne niż tradycyjne smażenie na oleju.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.