Pao de queijo
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (50 ml)
- Mąka z tapioki - 1/2 szklanki (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na pao de queijo krok po kroku
Do rondelka wlej mleko i olej. Dodaj sól. Składniki wymieszaj i podgrzej. Zdejmij z palnika.
Dodaj mąkę z tapioki i wymieszaj składniki szpatułką. Następnie za pomocą miksera wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Do chłodnej masy stopniowo dodaj roztrzepane jajka, a następnie tarty parmezan. Mieszaj tak długo, aż składniki połączą się.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia układaj małe bułeczki. Zrób to za pomocą łyżki. Będzie łatwiej, ponieważ konsystencja ciasta jest lepka i ciągnąca się.
Bułeczki piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Więcej informacji na temat pao de queijo
Pyszne pao de queijo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Brazylijskie bułeczki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pao de queijo? Przygotowanie ich jest proste. Na początku do rondelka wlewamy mleko i olej oraz dodajemy sól. Składniki mieszamy i podgrzewamy na palniku. Jeśli mleko będzie ciepłe, to garnek zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy mąkę z tapioki i mieszamy całość szpatułką do połączenia. Aby masa była gęsta i jednolita dalej mieszamy ją za pomocą miksera. Do chłodnej masy wlewamy stopniowa roztrzepane jajko oraz starty parmezan. Dalej za pomocą miksera mieszamy całość do połączenia się składników. Na koniec blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bułeczki za pomocą łyżki. Z jej użyciem będzie o wiele łatwiej, ponieważ masa będzie lepka i ciągnąca się. Bułeczki pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na pao de queijo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych oraz mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega - 3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Bułeczki pao de queijo odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w pao de queijo
Lista alergenów dla pao de queijo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pao de queijo
Bułeczki posiadają wysoki IG przez co powinny być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.