Panzerotti
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 szklanki (500 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (50 g)
- Ser Mozzarella - 1 sztuki (250 g)
- Pomidor - 1 sztuka (50 g)
- Passata pomidorowa - 5 łyżek (50 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na panzerotti krok po kroku
Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże, ok. pół szklanki wody i ręcznie zagniataj ciasto. Dodaj olej i zagniataj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Podziel ciasto na 10 części, formując kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Wyrośnięte porcje ciasta rozwałkuj. Na każdym placku ułóż sos pomidorowy, kawałek pomidora i mozzarelli.
Złóż na pół formując półksiężyce i dokładnie zaciśnij brzegi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15-20 minut.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Bottarga
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat panzerotti
Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą i pomidorami. Można znaleźć je wielu włoskich restauracjach, knajpach, ale również w formie street-foodów. W różnych częściach Włoch ma inną nazwę – możesz je spotkać również jako calzone (w Apuli) lub pizza fritta w Neapolu. Tradycyjne panzerotti przygotowywane jest z farszem z mozzarelli i pomidorów, coraz częściej jednak można je spotkać w innych wersjach, na przykład z kurczakiem, mieloną wołowiną, krojonymi warzywami, serem ricotta. Popularność zyskują też panzerotti na słodko, idealne na deser, podwieczorek, słodkie śniadanie, czy przekąskę do kawy. Pierwsze w historii panzerotti traktowane były jako dania przygotowywane z resztek – do farszu wykorzystywano to, co zostało z przygotowywania innych posiłków. Na przestrzeni lat nie zmienił się jednak skład ciasta – składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna, oliwa z oliwek, drożdże świeże lub suszone, ciepła woda, odrobina soli i oleju. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panzerotti, aby było smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na panzerotti domowe nie jest skomplikowany, jednak dość czasochłonny, ponieważ musisz uwzględnić czas niezbędny na wyrośnięcie ciasta. Miej więc na uwadze, że nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili. Panzerotti ze swoim ulubionym farszem możesz zarówno upiec w piekarniku, jak i usmażyć na patelni. Polecamy w szczególności pierwszą opcję, ponieważ dzięki niej włoskie pierożki mają mniejszą kaloryczność, są mniej tłuste i lepiej strawne, a smakują równie dobrze. Będą więc zdecydowanie lepszym wyborem, zwłaszcza jeśli jadasz je często lub jesteś na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz zrobić najlepsze, domowe panzerotti poznaj nasz szczegółowy przepi, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.
Alergeny w panzerotti
Lista alergenów dla panzerotti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze panzerotti
Zamiast smażyć panzerotti w głębokim tłuszczu lepszym rozwiązaniem będzie jego upieczenie w piekarniku — dzięki temu będzie mniej kaloryczny i lepiej strawny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.