Panzella
- Chleb graham (60 g)
- Pomidor (170 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Ocet balsamiczny (10 ml)
- Bazylia świeża (20 g)
Przepis na panzella krok po kroku
Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.
Na suchej patelni z pieczywa zrób grzanki.
W międzyczasie pokrój pomidora na mniejsze kawałki, a cebulkę w piórka.
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy.
Do miseczki włóż wszystkie składniki.
Przekładaj na zmianę pomidory, cebulkę, listki bazylii i grzanki.
Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat panzella
Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny. Szczególnie w okresie letnim, można wykorzystać pomysł na sałatkę, przygotowując ją ze świeżych warzyw.
Jak zrobić panzellę? Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na suchej patelni z pieczywa zrób grzanki. W międzyczasie pokrój pomidora na mniejsze kawałki, a cebulkę w piórka. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Do miseczki włóż wszystkie składniki. Przekładaj na zmianę pomidory, cebulkę, listki bazylii i grzanki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
Przepis na panzellę jest niezwykle banalny! Sałatka jest pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Można przygotować ją o każdej porze roku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gdy jeszcze grzanki są ciepłe lub włożyć do lodówki i schłodzić. Wówczas będzie dobra w czasie upalnych dni.
W sałatce znajdują się pomidory, które są jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Można wyróżnić wiele odmian pomidorów, ze względu na kolor np. czerwone, żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czarne. Wartości odżywcze pomidorów są zależne od odmiany i stopnia dojrzałości. Pomidory należą do warzyw niskokalorycznych, jeden średni pomidor (170 g) zawiera 32 kcal. Zawierają bardzo wysoką zawartość wody około 95%, są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Dodatkowo pomidory zawierają szereg związków o działaniu przeciwutleniającym m.in likopen, który najczęściej jest kojarzony z tym warzywem. Likopen należy do karotenoidów, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści na piękną i zdrową skórę oraz przyśpieszają gojenie się ran.
Dużą zaletą pomidorów jest to, że są ogólnodostępne i mają szerokie zastosowanie w kuchni, np. można je użyć, jako dodatek do kanapek, sałatek lub jajecznicy.
Alergeny w panzella
Lista alergenów dla Panzella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chleb graham
Wartości odżywcze panzella
Sałatka to świetny pomysł na zwiększenie spożycia warzyw w ciągu dnia.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.