Panzella

Opublikowano: 13.12.2022 r., 13:59 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebowa sałatka Panzella w miseczce
Panzella
Panzella, czyli włoska sałatka z chleba, pomidorów i cebuli. Jest to szybka i łatwa propozycja na śniadanie lub kolację, która sprawdzi się idealnie dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
280 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Chleb graham (60 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Ocet balsamiczny (10 ml)
  • Bazylia świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miseczka, widelec

Przepis na panzella krok po kroku

Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.

Na suchej patelni z pieczywa zrób grzanki.

W międzyczasie pokrój pomidora na mniejsze kawałki, a cebulkę w piórka.

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy.

Do miseczki włóż wszystkie składniki.

Przekładaj na zmianę pomidory, cebulkę, listki bazylii i grzanki.

Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

Jak oceniasz przepis na panzella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat panzella

Panzella jest to włoska sałatka z chleba, którą podaje się z pomidorami i cebulą. Jest to niezwykle prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny. Szczególnie w okresie letnim, można wykorzystać pomysł na sałatkę, przygotowując ją ze świeżych warzyw.

Jak zrobić panzellę? Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na suchej patelni z pieczywa zrób grzanki. W międzyczasie pokrój pomidora na mniejsze kawałki, a cebulkę w piórka. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Do miseczki włóż wszystkie składniki. Przekładaj na zmianę pomidory, cebulkę, listki bazylii i grzanki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

Przepis na panzellę jest niezwykle banalny! Sałatka jest pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Można przygotować ją o każdej porze roku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gdy jeszcze grzanki są ciepłe lub włożyć do lodówki i schłodzić. Wówczas będzie dobra w czasie upalnych dni.

W sałatce znajdują się pomidory, które są jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Można wyróżnić wiele odmian pomidorów, ze względu na kolor np. czerwone, żółte, pomarańczowe, zielone, a nawet czarne. Wartości odżywcze pomidorów są zależne od odmiany i stopnia dojrzałości. Pomidory należą do warzyw niskokalorycznych, jeden średni pomidor (170 g) zawiera 32 kcal. Zawierają bardzo wysoką zawartość wody około 95%, są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Dodatkowo pomidory zawierają szereg związków o działaniu przeciwutleniającym m.in likopen, który najczęściej jest kojarzony z tym warzywem. Likopen należy do karotenoidów, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści na piękną i zdrową skórę oraz przyśpieszają gojenie się ran.

Dużą zaletą pomidorów jest to, że są ogólnodostępne i mają szerokie zastosowanie w kuchni, np. można je użyć, jako dodatek do kanapek, sałatek lub jajecznicy.

Alergeny w panzella

Lista alergenów dla Panzella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chleb graham

Wartości odżywcze panzella

na 100g gotowej potrawy

Sałatka to świetny pomysł na zwiększenie spożycia warzyw w ciągu dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
87.69
280.60
Białko (g)
2.15
6.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
11.51
36.83
Węglowodany przyswajalne (g)
2.86
9.17
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
3.68
11.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.63
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
9.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
7.37
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.26
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina C (mg)
9.04
28.94
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
93.69
299.80
Wapń (mg)
19.44
62.20
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.22
Brak danych dla: chleb graham.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panzella 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panzella

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb graham
60 g
3.20
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 60 g
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Koszt składników
43.20