Panzanella
- Pomidor - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cebula czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Bagietka francuska (200 g)
- Bazylia świeża (30 g)
Przepis na panzanella krok po kroku
Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki.
Podpiecz je w nagrzanym piekarniku.
Pokrój bagietkę w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra.
Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą.
Umieść je w misce.
Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Bycze jądra
-
Bottarga
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat panzanelli
Domowa panzella to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek. Sałatka toskańska świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do grillowanego mięsa. Można ją przygotować z namoczonego czerstwego chleba lub ze świeżego pieczywa, które podpieczemy na chrupko w piekarniku. Przepis na panzellę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula czerwona, bagietka francuska, oliwa z oliwek, sos balsamiczny, sól, pieprz, bazylia świeża.
Jak zrobić panzellę? Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki. Podpiecz je w nagrzanym piekarniku. Pokrój bagietkę w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą. Umieść je w misce. Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Podsumowując posiekane pomidory doskonale puszczają sok, który stanowi pyszną bazę do sosu. Smaczne pomidory dojrzewające w słońcu nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Do sałatki staraj się wybierać pomidory najbardziej dojrzałe. Świetnie sprawdzą się dość miękkie pomidory takie jak bawole serce. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechować w lodówce przez 1 dzień.
Alergeny w panzanelli
Lista alergenów dla panzanelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze panzanelli
Panzella to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.