Przepis na panserotti krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek

Do małej miseczki wlej 100 ml wody, wsyp drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Pozostałą mąkę wsyp do miski.

W 470 ml wody rozpuść sól.

Do mąki wlej zaczyn z drożdży i wymieszaj.

Wlej wodę z solą i zacznij powoli wyrabiać ciasto dłońmi lub robotem planetarnym.

Podczas wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i miękkie.

Ciasto przenieś na deskę, uformuj wałek i podziel na 20 kawałków.

Uformuj kulki z ciasta i ułóż na blaszce (zachowaj odstępy) do wyrośnięcia przez około 2 godziny.

W tym czasie pokrój cebulę w kostkę.

W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij na nim cebulę. Dodaj passatę, po łyżeczce oregano, bazylii, słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i pół łyżeczki soli.

Sos gotuj minimum 15 minut, by odparował. Zostaw do ostygnięcia.

Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.

W misce wymieszaj pokrojoną mozzarellę z wystudzonym sosem.

Wyrośnięte bułeczki rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm.

Na środku każdego placuszka umieść farsz z mozzarelli i sosu.

Złóż placuszki na pół w kształt półksiężyca. Dobrze zgnieć brzegi pieroga, a następnie zawiń je do środka.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

Ułóż panserotti na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut, aż się zarumienią.

Panserotti ułożone na talerzu
Panserotti
Koszt przygotowania dania
28.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Panserotti - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o panserotti

Włoskie pierogi panserotti z dosłownego tłumaczenia znaczą „brzuch”. Wynikać to może z tego, że te półksiężyce wyglądają jak dobrze napełniony brzuszek. Druga teoria to taka, że są tak dobre w smaku, że ciężko się powstrzymać przed mocnym zapełnieniem nim brzucha. Panserotti wywodzą się z Apulii, włoskiego regionu położonego na południu. Jest to region, który z mapy możecie kojarzyć jako obcas buta odzwierciedlającego teren Włoch i ma on najdłuższą linię brzegową.

Przepis na panserotti wymaga niewiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Do małej miseczki wlej 100 ml wody, wsyp drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą mąkę wsyp do miski. W 470 ml wody rozpuść sól. Do mąki wlej zaczyn z drożdży i wymieszaj. Wlej wodę z solą i zacznij powoli wyrabiać ciasto dłońmi lub robotem planetarnym. Podczas wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przenieś na deskę, uformuj wałek i podziel na 20 kawałków. Uformuj kulki z ciasta i ułóż na blaszce (zachowaj odstępy) do wyrośnięcia przez około 2 godziny. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij na nim cebulę. Dodaj passatę, po łyżeczce oregano, bazylii, słodkiej papryki, pieprzu ziołowego i pół łyżeczki soli. Sos gotuj minimum 15 minut by odparował. Zostaw do ostygnięcia. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj pokrojoną mozzarellę z wystudzonym sosem. Wyrośnięte bułeczki rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm. Na środku każdego placuszka umieść farsz z mozzarelli i sosu. Złóż placuszki na pół w kształt półksiężyca. Dobrze zgnieć brzegi pieroga, a następnie zawiń je do środka. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Ułóż panserotti na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut, aż się zarumienią.\

Jeśli wiesz już jak zrobić panserotti w piekarniku to zdradzę dodatkowy sposób ich przygotowania. Panserotti możesz przygotować również na tłuszczu. Jeśli chcesz je usmażyć na głębokim tłuszczu, to wlej do garnka olej i rozgrzej go do temperatury 170 stopni. Włóż ostrożnie panserotti do oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Domowe pieczone pierogi nadziewane mozzarellą z sosem pomidorowym to super pomysł na obiad. Możesz je również wykorzystać jako przystawkę.

Wartości odżywcze panserotti

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny panserotti 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w panserotti

Lista alergenów dla panserotti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

W przepisie na panserotti nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mąka do pizzy typ 00
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania panserotti

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka do pizzy typ 00
1000 g
Drożdże suche
12 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 12 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sól
20 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ser Mozzarella
500 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 500 g
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jak oceniasz przepis na panserotti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób