Panierka z płatków owsianych
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
Przepis na panierkę z płatków owsianych krok po kroku
Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane.
Do płatków dodaj po pół łyżeczki woli oraz pieprzu.
Przy pomocy blendera zmiksuj płatki owsiane tak, aby pozostały ich większe kawałki (nie sam proszek).
Panierkę przesyp do głębokiego talerza i wykorzystaj do panierowania kotletów.
Proponuję panierowanie kotletów w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w panierce z płatków owsianych.
-
Owsianka
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Owsianka na wodzie
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Placki owsiane
-
Placek z płatków owsianych
-
Ciasteczka owsiane z bakaliami
-
Owsianka Thermomix
-
Omlet owsiany
-
Owsianka z owocami
-
Zapiekana owsianka
-
Chleb owsiany
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Gofry owsiane
-
Ciasteczka zbożowe
-
Dania z płatków owsianych
Więcej informacji na temat panierki z płatków owsianych
Panierka z płatków owsianych to doskonała alternatywa dla mąki lub bułki tartej, które często wykorzystywane są do panierowania mięsa. Smaczna panierka z płatków owsianych świetnie sprawdzi się również do panierowania kotletów warzywach czy rybnych. Prosty przepis na panierkę z płatków owsianych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia panierki potrzebujesz jedynie płatków owsianych, soli oraz pieprzu.
A jak zrobić panierkę z płatków owsianych? Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane. Do płatków dodaj po pół łyżeczki woli oraz pieprzu. Przy pomocy blendera zmiksuj płatki owsiane tak, aby pozostały ich większe kawałki (nie sam proszek). Panierkę przesyp do głębokiego talerza i wykorzystaj do panierowania kotletów. Proponuję panierowanie kotletów w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w panierce z płatków owsianych.
Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując wiesz już jak przygotować panierkę z płatków owsianych do kotletów. Pyszna panierka jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Nie martw się, jeśli zrobisz jej za dużo - niewykorzystaną część zamknij do szczelnego pojemnika i przechowuj w szafce kuchennej. Smaczna panierka nada kotletom chrupkości. Dodatkowo wpłynie pozytywnie na walory zdrowotne potraw. Produkty niezbędne do wykonania panierki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w panierce z płatków owsianych
Lista alergenów dla panierki z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze panierki z płatków owsianych
Panierka z płatków owsianych to doskonała alternatywa bułki tartej. Koniecznie przygotuj chrupiące kotlety w płatkach.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.