Przepis na panierka bez jajka krok po kroku
- Mąka orkiszowa 300 g 1,5 szklanki
- Jogurt naturalny 2% 120 g
- Mleko 3,2% 100 ml niepełne pół szklanki
Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jogurt naturalny i wlej mleko.
Zmiksuj składniki do połączenia.
Dodaj proszek do pieczenia, paprykę ostrą, kumin oraz sól i pieprz.
Wymieszaj dokładnie.
Panierka jest gotowa do użycia.
-
Tzatziki
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Szaszłyki na grilla
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Ayran
-
Ciasto jogurtowe
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Koktajl bananowy
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Sos duński
-
Ciasto na zimno
-
Placki z bananami
-
Koktajl z truskawek
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Chłodnik z buraka
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Dania z jogurtem

(liczba kalorii)
Panierka bez jajka - cechy przepisu
Więcej o panierce bez jajka
Panierka bez jajka to dobry pomysł na dodatek do potraw dla alergików oraz osób, które nie spożywają jajek z innych powodów. Panierka w formie ciasta może zostać przygotowana także na bazie jogurtu naturalnego, mleka krowiego lub napoju roślinnego. Panierka nie musi zawierać jajka, lecz można ją wzbogacić o dodatek proszku do pieczenia, będzie wówczas bardziej puszysta. Przepis na panierkę bez jajka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia Panierki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, papryka ostra, kumin.
Jak zrobić panierkę bez jajka? Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jogurt naturalny i wlej mleko. Zmiksuj składniki do połączenia. Dodaj proszek do pieczenia, paprykę ostrą, kumin oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Panierka jest gotowa do użycia.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pomysł na placki jogurtowe idealnie sprawdzi się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E.
Podsumowując panierka jest pyszna i szybka do zrobienia. Można jej użyć do kotletów schabowych, a także kawałków piersi z kurczaka oraz skrzydełek. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Łatwa panierka może zostać wzbogacona ulubionymi ziołami. Panierka sprawdzi się także do smażenia w głębokim tłuszczu. Panierka bez jajka jest doskonała także do warzyw i owoców.
Wartości odżywcze panierki bez jajka
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w panierce bez jajka
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na panierka bez jajka
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w panierce bez jajka
Lista alergenów dla panierki bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Mleko 3,2%