Panierka bez jajka

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone mięso w panierce bezjajecznej
Panierka bez jajka
Panierka bez jajka to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do mięsa. Pyszna panierka bez jajek jest chrupiąca i doskonale sprawdza się jako zamiennik dla osób uczulonych na jaja.
Przygotowanie 5 min
1192 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka orkiszowa - 1,5 szklanki (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% (120 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na panierka bez jajka krok po kroku

Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jogurt naturalny i wlej mleko.

Zmiksuj składniki do połączenia.

Dodaj proszek do pieczenia, paprykę ostrą, kumin oraz sól i pieprz.

Wymieszaj dokładnie.

Panierka jest gotowa do użycia.

Jak oceniasz przepis na panierka bez jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat panierki bez jajka

Panierka bez jajka to dobry pomysł na dodatek do potraw dla alergików oraz osób, które nie spożywają jajek z innych powodów. Panierka w formie ciasta może zostać przygotowana także na bazie jogurtu naturalnego, mleka krowiego lub napoju roślinnego. Panierka nie musi zawierać jajka, lecz można ją wzbogacić o dodatek proszku do pieczenia, będzie wówczas bardziej puszysta. Przepis na panierkę bez jajka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia Panierki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, papryka ostra, kumin.

Jak zrobić panierkę bez jajka? Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jogurt naturalny i wlej mleko. Zmiksuj składniki do połączenia. Dodaj proszek do pieczenia, paprykę ostrą, kumin oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Panierka jest gotowa do użycia.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pomysł na placki jogurtowe idealnie sprawdzi się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E.

Podsumowując panierka jest pyszna i szybka do zrobienia. Można jej użyć do kotletów schabowych, a także kawałków piersi z kurczaka oraz skrzydełek. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Łatwa panierka może zostać wzbogacona ulubionymi ziołami. Panierka sprawdzi się także do smażenia w głębokim tłuszczu. Panierka bez jajka jest doskonała także do warzyw i owoców.

Alergeny w panierce bez jajka

Lista alergenów dla panierki bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze panierki bez jajka

na 100g gotowej potrawy

Panierka bez jajka to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Panierka zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Nie zawiera dużej ilości kalorii i mogą ją spożywać także osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
238.50
1192.50
Białko (g)
11.37
56.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
44.73
223.65
Węglowodany przyswajalne (g)
37.06
185.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.67
38.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.09
10.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
9.66
Cholesterol (mg)
4.85
24.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
36.85
184.23
Wapń (mg)
83.31
416.54
Żelazo (mg)
1.92
9.61
Szacunkowy indeks glikemiczny panierki bez jajka 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panierki bez jajka

Koszt składników
11.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
1,5 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
120 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 120 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
11.80