Panczkraut

Opublikowano: 17.07.2022 r., 15:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
panczkraut
Panczkraut
Ciapkapusta to tradycyjne śląskie danie, które przygotujesz w krótkim czasie w swoim domu. Jest to połączenie kiszonej kapusty z duszonymi ziemniakami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
109 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na panczkraut krok po kroku

Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką wody.

Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem 20-30 minut.

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie poduś na puree.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Do cebuli dodaj odsączoną i ugotowaną kapustę.

Następnie wymieszaj ziemniaki z kapustą i cebulą.

Jak oceniasz przepis na panczkraut
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat panczkraut

Domowy panczkraut to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Ciapkapusta to nic innego jak połączenie duszonych ziemniaków z kiszoną kapustą i cebulą, jest to niezwykle smaczny dodatek do dania głównego. Pasuje on niesamowicie do dań mięsnych z dużą ilością sosu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na panczkraut, do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: ziemniaki, cebula, dość sp ilość kapusty kiszonej, odrobina oleju. Opcjonalnie możesz dodać pokrojony w kostkę boczek.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność.

Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w kapuście, którą spożywamy. Dokładnie jak zrobić panczkrau opisuję nieco niżej, dlatego koniecznie zobacz i przekonaj się, jaki to najlepszy pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w panczkraut

Lista alergenów dla panczkraut przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na panczkraut nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze panczkraut

na 100g gotowej potrawy

Opcjonalnie możesz dodać też podsmażony boczek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
54.95
109.91
Białko (g)
1.43
2.86
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.65
21.30
Węglowodany przyswajalne (g)
8.25
16.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.41
4.81
Glukoza (g)
0.20
0.41
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.14
0.27
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.01
2.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
1.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.59
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.16
32.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.28
38.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.14
8.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
300.81
601.62
Potas (mg)
281.17
562.34
Wapń (mg)
20.99
41.98
Fosfor (mg)
37.30
74.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.12
34.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
2.09
Cynk (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panczkraut 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panczkraut

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
17.00