Pancetta
- Boczek wieprzowy bez kości (1500 g)
Przepis na pancettę krok po kroku
Boczek opłucz i osusz. Natrzyj dokładnie solą (10 g na kg mięsa), pieprzem, majerankiem, kminkiem, solą do peklowania (15g na kg mięsa) i czosnkiem mielonym.
Mięso przełóż do rękawa, usuń zebrane powietrze i zamknij worek. Całość włóż do lodówki na 7 dni. W połowie odlej zebrany w środku płyn.
Po upływie tego czasu natrzyj pieprzem i czosnkiem jeszcze raz, dokładnie zroluj mięsem do środka i zapakuj go w siatkę wędliniarską.
Wędlinę susz w dość chłodnym pomieszczeniu przez 2 tygodnie.
Po tym czasie będzie gotowa do spożycia.
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Bottarga
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat pancetty
Pancetta to włoski przysmak, który dzięki pysznemu smakowi podbija serca wszystkich. To rodzaj wędliny, niezwykle aromatycznej. Ten włoski boczek świetnie sprawdza się w antipasti, a także jako dodatek do makaronów. To wyrób, który niełatwo jest dostać w Polsce, dlatego najlepiej przygotować go własnoręcznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pancettę, by była niezwykle smaczna, a przy tym aromatyczna i niezbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekt końcowy zachwyca. Wędlin jest delikatna, ale bardzo ostra i smaczna. Można jeść ją na kanapkach i w daniach bez obróbki termicznej, ale świetnie smakuje podsmażona.
Przepis na pancettę jest niezwykle łatwy. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany czy pracochłonny. Jednak, by stworzyć pyszną wędlinę potrzeba dużo czasu. Najpierw należy dobrze ją zamarynować, a następnie suszyć. Suszenie nie powinno trwać krócej niż 2 tygodnie, ale można je przedłużyć jeśli chce się osiągnąć bardziej aromatyczną wędlinę.
To tradycyjna włoska wędlina, która towarzyszy wielu potrawom kuchni śródziemnomorskiej. Ta klasyczna zawijana jest rulon, dzięki czemu po krojeniu mięso tworzy piękne wzory i wspaniale prezentuje się na talerzu. Do jej przygotowania nie potrzebna jest żadna obróbka termiczna. Całość może być wysuszona lub uwędzona na zimno. Dzięki temu mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. To właśnie ten smak tak zachwyca wielu turystów, którzy próbują tego przysmaku we Włoszech.
Ten dojrzewający boczek wieprzowy jest idealną opcją dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Ma prawdziwie włoski, ale również delikatny smak. Ten rodzaj mięsa jest popularny głównie na północy Włoch. Kluczowym elementem jego przygotowania jest stworzenie odpowiedniej marynaty, którą naciera się mięso. Dość istotną jej część stanowi sól do peklowania. Najlepiej wygląda zwijany, choć można spotkać się również w wersji suszonej na płasko. Zwykle używany jest do sosu carbonara, jako dodatek, który nadaje całości wspaniałego smaku.
Alergeny w pancettcie
Lista alergenów dla pancetty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pancettę
Wartości odżywcze pancetty
To mięso nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.