Pancakes na maślance

Opublikowano: 26.03.2021 r., 20:33 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pancakes na maślance są ułożone piętrowo na białym talerzyku.
Pancakes na maślance
Pancakes na maślance wychodzą bardzo puszyste! Placki amerykańskie można podawać na śniadanie. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne amerykańskie pancakes!
Przygotowanie 30 min
372 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Maślanka 1% 1 i 1/5 szklanki (300 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 1 i 1/2 szklanki (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier puder 2 łyżeczki (8 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko

Przepis na pancakes na maślance krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.

Jajko roztrzep i dodaj do niego maślankę. Gdy całość się połączy, stopniowo dodawaj suchą mieszankę. Nie miksuj, a tylko rozmieszaj całość rózgą.

Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Nałóż niewielkie porcje ciasta i nie ruszaj patelnią, aby ich nie rozlać. Kiedy pojawią się charakterystyczne bąbelki, obróć placuszki na drugą stronę. Powinny się smażyć ok. 2 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na pancakes na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pancakes na maślance

Pancakes na maślance to bardzo powszechny wybór, jeżeli chodzi o te placuszki. Są bardzo puszyste i nie sposób się im oprzeć. Z powodzeniem można je podawać na śniadanie lub podwieczorek. Nie tylko dzieci za nimi przepadają! Bardzo często to właśnie dorośli się na nie decydują, aby na słodko przywitać lub zakończyć dzień. Można dobierać do nich różne dodatki.

Przepis na amerykańskie pancakes jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i usmażyć. Najlepiej wybrać do tego patelnie z nieprzywierającym dnem lub specjalną do pancakes i jajek sadzonych. Trzeba uważać na to, aby za bardzo ich nie przypiec. Patelnia nie może być mocno rozgrzana. Placuszki należy smażyć na średnim ogniu. Zazwyczaj jest to kwestia ok. 2 min. Można je przewrócić tylko raz. Jeżeli co minutę będzie się je odwracać, to zrobią się cienkie i twarde.

Placki amerykańskie mogą być z mlekiem lub kefirem. Można je też zrobić z twarogiem lub bananem. Istnieje dużo różnych wariantów na pancakes. Jednak wszystkie wykonuje się szybko, a składanki na nie zazwyczaj ma się w domu, więc jeśli niespodziewanie wpadną do ciebie goście, możesz ich zaskoczyć tymi przepysznymi placuszkami.

Ciekawą opcją są bananowe pancakes w wersji fit. Do ich zrobienia potrzebujesz tak naprawdę tylko trzy składniki: mąkę owsianą lub jaglaną (albo płatki owsiane), jajka i banany. Jeżeli ciasto będzie za gęste, możesz dodać odrobinę mleka. Dodatkowo możesz dodać ekstrakt z wanilii lub cynamon.

Pankejki z maślanką to dobry pomysł na śniadanie, ponieważ jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tymi placuszkami możesz zachęcić swoje dzieci do jedzenia. Naleśniki amerykańskie dobrze smakują oprószone cukrem pudrem. Można je polewać syropem klonowym, sosem do lodów (najlepiej o smaku karmelowym, czekoladowym albo truskawkowym) lub miodem. Pancakes dobrze smakują także z bitą śmietaną, konfiturą oraz świeżymi owocami (np. bananami, malinami, truskawkami czy borówkami amerykańskimi) i Nutellą. Każdego dnia możesz je podawać z czymś innym.

Alergeny w pancakes na maślance

Lista alergenów dla pancakes na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze pancakes na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
177.18
372.08
Białko (g)
8.19
17.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
26.99
56.69
Węglowodany przyswajalne (g)
26.97
56.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
4.23
8.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
3.52
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
5.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.24
120.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
278.18
584.17
Potas (mg)
260.91
547.91
Wapń (mg)
124.41
261.25
Fosfor (mg)
200.68
421.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.83
39.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
4.55
Miedź (mg)
0.27
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakes na maślance 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pancakes na maślance

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 1%
300 g
1 i 1/5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
200 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier puder
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 8 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
22.60