Pancakes na maślance
- Maślanka 1% - 1 i 1/5 szklanki (300 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 i 1/2 szklanki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier puder - 2 łyżeczki (8 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pancakes na maślance krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
Jajko roztrzep i dodaj do niego maślankę. Gdy całość się połączy, stopniowo dodawaj suchą mieszankę. Nie miksuj, a tylko rozmieszaj całość rózgą.
Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Nałóż niewielkie porcje ciasta i nie ruszaj patelnią, aby ich nie rozlać. Kiedy pojawią się charakterystyczne bąbelki, obróć placuszki na drugą stronę. Powinny się smażyć ok. 2 min z każdej strony.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat pancakes na maślance
Pancakes na maślance to bardzo powszechny wybór, jeżeli chodzi o te placuszki. Są bardzo puszyste i nie sposób się im oprzeć. Z powodzeniem można je podawać na śniadanie lub podwieczorek. Nie tylko dzieci za nimi przepadają! Bardzo często to właśnie dorośli się na nie decydują, aby na słodko przywitać lub zakończyć dzień. Można dobierać do nich różne dodatki.
Przepis na amerykańskie pancakes jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i usmażyć. Najlepiej wybrać do tego patelnie z nieprzywierającym dnem lub specjalną do pancakes i jajek sadzonych. Trzeba uważać na to, aby za bardzo ich nie przypiec. Patelnia nie może być mocno rozgrzana. Placuszki należy smażyć na średnim ogniu. Zazwyczaj jest to kwestia ok. 2 min. Można je przewrócić tylko raz. Jeżeli co minutę będzie się je odwracać, to zrobią się cienkie i twarde.
Placki amerykańskie mogą być z mlekiem lub kefirem. Można je też zrobić z twarogiem lub bananem. Istnieje dużo różnych wariantów na pancakes. Jednak wszystkie wykonuje się szybko, a składanki na nie zazwyczaj ma się w domu, więc jeśli niespodziewanie wpadną do ciebie goście, możesz ich zaskoczyć tymi przepysznymi placuszkami.
Ciekawą opcją są bananowe pancakes w wersji fit. Do ich zrobienia potrzebujesz tak naprawdę tylko trzy składniki: mąkę owsianą lub jaglaną (albo płatki owsiane), jajka i banany. Jeżeli ciasto będzie za gęste, możesz dodać odrobinę mleka. Dodatkowo możesz dodać ekstrakt z wanilii lub cynamon.
Pankejki z maślanką to dobry pomysł na śniadanie, ponieważ jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tymi placuszkami możesz zachęcić swoje dzieci do jedzenia. Naleśniki amerykańskie dobrze smakują oprószone cukrem pudrem. Można je polewać syropem klonowym, sosem do lodów (najlepiej o smaku karmelowym, czekoladowym albo truskawkowym) lub miodem. Pancakes dobrze smakują także z bitą śmietaną, konfiturą oraz świeżymi owocami (np. bananami, malinami, truskawkami czy borówkami amerykańskimi) i Nutellą. Każdego dnia możesz je podawać z czymś innym.
Alergeny w pancakes na maślance
Lista alergenów dla pancakes na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze pancakes na maślance
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.