Pancakes fit
- Płatki owsiane (100 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 4 łyżki (80 g)
- Truskawki (100 g)
- Borówka amerykańska (100 g)
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki (12 g)
Przepis na pankejki fit krok po kroku
Płatki owsiane zblenduj, a następnie dodaj do nich proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszaj.
W innej misce wymieszaj jajko z mlekiem i przelej do płatków owsianych. Ponownie zblenduj.
Na patelni rozgrzej olej i stopniowo wylewaj porcje ciasta, tak by starczyło Ci go na około 8 pankejków.
Każdego pankejka smaż dwustronnie do czasu, aż się zarumieni.
Gotowe pankejki ułóż jeden na drugim i wyłóż na nie masło orzechowe oraz posyp wiórkami kokosowymi.
Owoce umyj, truskawki pokrój na ćwiartki i również wyłóż je na pankejki.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat pankejków fit
Nie wiesz jak zrobić dietetyczne pancakes? Nie przejmuj się – poznaj przepis na fit pancakes. Wbrew pozorom naleśniki amerykańskie w wersji fit robi się naprawdę prosto. Pomimo, że dietetyczne są puszyste, pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe. Ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 20 minut.
Przedstawione przez nas owsiane pankejki fit sprawdzą się na wiele okazji – na śniadanie, lunch, kolację, zdrową przekąskę, a nawet obiad na słodko. W taki razie jak zrobić pancakes fit? Potrzebujesz do tego zblendowane płatki owsiane, mleko, jajko, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszasz i otrzymane ciasto smażysz na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym lub innym, który masz pod ręką. Jeśli nie możesz pić mleka możesz go śmiało zamienić na napój roślinny potocznie zwany mlekiem roślinnym. Na przykład napój owsiany, migdałowy, sojowy czy ryżowy. Zadbaj jednak by był on dobrej jakości. Co to znaczy? Sprawdź dokładnie czy w wykazie składników na etykiecie nie znajduje się cukier dodany i wybierz ten napój, który nie będzie go posiadał. Co więcej, najlepiej żeby napój ten był wzbogacany w wapń.
Jak już pankejki będą gotowe to ułóż je w stos i dodaj ulubione dodatki. My proponujemy masło orzechowe (tak naprawdę z dowolnych orzechów), owoce – u nas truskawki i borówki oraz wiórki kokosowe. Całość na pewno będzie smakowała pysznie, natomiast zwróć uwagę, że pankejki te nie będą wcale mało kaloryczne. A to głównie za sprawą dodatku masła orzechowego, które choć zdrowe zawiera sporo kalorii. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność tego posiłku to możesz zastąpić masło orzechowe innym składnikiem, który lubisz lub po prostu z niego zrezygnować. Owoce najlepiej wybieraj sezonowe, czyli te które w danym okresie się zbiera. Natomiast poza sezonem możesz śmiało korzystać z mrożonek, ponieważ są również bardzo wartościowym produktem. Zamrożone owoce wystarczy przełożyć na patelnię czy do garnka i podgrzać na ogniu (bez dodatku tłuszczu), a na koniec polać nimi pankejki.
Alergeny w pankejkach fit
Lista alergenów dla pankejków fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze pankejków fit
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.