Przepis na pancakes czekoladowe krok po kroku
- Jajko 1 szt. 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 750 80 g 1/2 szklanki
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek 15 ml 3 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Cukier 10 g 1 łyżka
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Czekolada mleczna 20 g 3 kostki
Wszystkie produkty poza czekoladą zblenduj na gładką konsystencję.
Do otrzymanego ciasta wrzuć drobno pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
Placki smaż na patelni z dwóch stron do czasu aż się zarumienią.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Zacierki
-
Placuszki z kaszy manny
-
Banan w cieście
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Bułeczki z serem
-
Kolacja dla dzieci

(liczba kalorii)
Pancakes czekoladowe - cechy przepisu
Więcej o pankejkach czekoladowych
Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na śniadanie lub lunch na słodko to przepis na pankejki czekoladowe będzie dla Ciebie idealny. Sprawdzi się również jako posiłek, który Ty lub Twoje dziecko możecie zabrać do szkoły i pracy w formie lunchboxa.
Oczywiście pankejki bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią amerykańską, jednak są już naprawdę często przygotowywane na całym świecie. A to wszystko za sprawą ich pysznego smaku, uwielbianego przez małych i dużych. W Polsce pankejki zdobywają rzesze fanów, nierzadko konkurując z naszymi rodzimymi naleśnikami. Warto pamiętać, że oprócz odpowiedniego przygotowania ciasta, niezwykle ważne są dodatki, a tu wyobraźnia nie zna granic. Oprócz pankejków czekoladowych, na które przepis tu znajdziesz, można przygotowywać pankejki tradycyjne z owocami, polane miodem, syropem klonowym czy masłem orzechowym, z dodatkiem słodyczy (to już mniej zdrowa alternatywa) ale także wytrawne, podane np. z bekonem i jajkiem sadzonym.
Nasz przepis na pancakes czekoladowe nie jest przepisem na zwykłe pancakes kakaowe, ponieważ do przygotowania należy wykorzystać zarówno kakao, jak i czekoladę, także ich smak jest podwójnie czekoladowy.
W takim razie jak zrobić pancakes czekoladowe w bardzo szybki i prosty sposób?
Przepis jest naprawdę prosty – wszystkie składniki z listy oprócz czekolady należy dokładnie zblendować. Do uzyskanej masy wystarczy dodać pokrojoną, pokruszoną lub startą czekoladę i smażyć porcje uzyskanego ciasta na patelni z obu stron. Kiedy będą gotowe ułóż je jeden na drugim i posyp oraz polej ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się na przykład świeże, sezonowe owoce, a zimą konfitura. Bez dodatków również są przepyszne, a co najważniejsze ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!
Jeśli chcesz aby Twoje pancakes czekoladowe były jeszcze bardziej fit to możesz mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą lub wymieszać je w równych proporcjach oraz zamienić cukier na swój ulubiony zamiennik np. ksylitol. A co z czekoladą mleczną podaną w przepisie? Zdecydowanie można ją zamienić na czekoladę gorzką.
Wartości odżywcze pankejków czeoladowych
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w pankejkach czekoladowych
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na pancakes czekoladowe
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na pancakes czekoladowe
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pankejkach czekoladowych
Lista alergenów dla pankejków czeoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Czekolada mleczna