Pancakes czekoladowe

Opublikowano: 16.09.2021 r., 15:04 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pancakes czekoladowe z malinami i borówkami podane na białym talerzu
Pancakes czekoladowe
Poznaj przepis na pankejki czekoladowe – uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dowiedz się jak zrobić pancakes czekoladowe i spróbuj ich już dziś.
Przygotowanie 20 min
747 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 1/2 szklanki (80 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżeczki (15 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Czekolada mleczna 3 kostki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, blender, miska

Przepis na pancakes czekoladowe krok po kroku

Wszystkie produkty poza czekoladą zblenduj na gładką konsystencję.

Do otrzymanego ciasta wrzuć drobno pokrojoną czekoladę i wymieszaj.

Placki smaż na patelni z dwóch stron do czasu aż się zarumienią.

Jak oceniasz przepis na pancakes czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pankejków czeoladowych

Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na śniadanie lub lunch na słodko to przepis na pankejki czekoladowe będzie dla Ciebie idealny. Sprawdzi się również jako posiłek, który Ty lub Twoje dziecko możecie zabrać do szkoły i pracy w formie lunchboxa.

Oczywiście pankejki bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią amerykańską, jednak są już naprawdę często przygotowywane na całym świecie. A to wszystko za sprawą ich pysznego smaku, uwielbianego przez małych i dużych. W Polsce pankejki zdobywają rzesze fanów, nierzadko konkurując z naszymi rodzimymi naleśnikami. Warto pamiętać, że oprócz odpowiedniego przygotowania ciasta, niezwykle ważne są dodatki, a tu wyobraźnia nie zna granic. Oprócz pankejków czekoladowych, na które przepis tu znajdziesz, można przygotowywać pankejki tradycyjne z owocami, polane miodem, syropem klonowym czy masłem orzechowym, z dodatkiem słodyczy (to już mniej zdrowa alternatywa) ale także wytrawne, podane np. z bekonem i jajkiem sadzonym.

Nasz przepis na pancakes czekoladowe nie jest przepisem na zwykłe pancakes kakaowe, ponieważ do przygotowania należy wykorzystać zarówno kakao, jak i czekoladę, także ich smak jest podwójnie czekoladowy.

W takim razie jak zrobić pancakes czekoladowe w bardzo szybki i prosty sposób?

Przepis jest naprawdę prosty – wszystkie składniki z listy oprócz czekolady należy dokładnie zblendować. Do uzyskanej masy wystarczy dodać pokrojoną, pokruszoną lub startą czekoladę i smażyć porcje uzyskanego ciasta na patelni z obu stron. Kiedy będą gotowe ułóż je jeden na drugim i posyp oraz polej ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się na przykład świeże, sezonowe owoce, a zimą konfitura. Bez dodatków również są przepyszne, a co najważniejsze ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!

Jeśli chcesz aby Twoje pancakes czekoladowe były jeszcze bardziej fit to możesz mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą lub wymieszać je w równych proporcjach oraz zamienić cukier na swój ulubiony zamiennik np. ksylitol. A co z czekoladą mleczną podaną w przepisie? Zdecydowanie można ją zamienić na czekoladę gorzką.

Alergeny w pankejkach czekoladowych

Lista alergenów dla pankejków czeoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze pankejków czeoladowych

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie pijesz mleka krowiego możesz zamienić je na dowolny napój roślinny na przykład owsiany, migdałowy, sojowy czy kokosowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
229.91
747.20
Białko (g)
8.94
29.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
29.53
95.99
Węglowodany przyswajalne (g)
27.53
89.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
6.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
9.78
31.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.82
12.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
19.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.83
15.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
3.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.50
222.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
63.61
206.73
Witamina B6 (mg)
0.08
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.35
Witamina C (mg)
0.18
0.57
Witamina D (µg (mcg))
0.77
2.51
Witamina E (mg)
0.90
2.93
Retinol (µg (mcg))
63.61
206.73
Tiamina (mg)
0.24
0.79
Ryboflawina (mg)
0.29
0.94
Niacyna (mg)
2.04
6.62
Foliany (µg (mcg))
58.12
188.91
Beta karoten (µg (mcg))
1.42
4.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
46.70
151.79
Potas (mg)
339.62
1103.78
Wapń (mg)
146.17
475.06
Fosfor (mg)
241.78
785.79
Magnez (mg)
32.98
107.20
Żelazo (mg)
2.14
6.95
Cynk (mg)
0.97
3.15
Miedź (mg)
0.21
0.67
Szacunkowy indeks glikemiczny pankejków czeoladowych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pankejków czeoladowych

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 750
80 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
3 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Czekolada mleczna
20 g
3 kostki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 20 g
Koszt składników
43.10