Przepis na pancakes czekoladowe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia mała, blender, miska

Wszystkie produkty poza czekoladą zblenduj na gładką konsystencję.

Do otrzymanego ciasta wrzuć drobno pokrojoną czekoladę i wymieszaj.

Placki smaż na patelni z dwóch stron do czasu aż się zarumienią.

pancakes czekoladowe z malinami i borówkami podane na białym talerzu
pancakes czekoladowe
Koszt przygotowania dania
3.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
747 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Pancakes czekoladowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pankejkach czekoladowych

Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na śniadanie lub lunch na słodko to przepis na pankejki czekoladowe będzie dla Ciebie idealny. Sprawdzi się również jako posiłek, który Ty lub Twoje dziecko możecie zabrać do szkoły i pracy w formie lunchboxa.

Oczywiście pankejki bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią amerykańską, jednak są już naprawdę często przygotowywane na całym świecie. A to wszystko za sprawą ich pysznego smaku, uwielbianego przez małych i dużych. W Polsce pankejki zdobywają rzesze fanów, nierzadko konkurując z naszymi rodzimymi naleśnikami. Warto pamiętać, że oprócz odpowiedniego przygotowania ciasta, niezwykle ważne są dodatki, a tu wyobraźnia nie zna granic. Oprócz pankejków czekoladowych, na które przepis tu znajdziesz, można przygotowywać pankejki tradycyjne z owocami, polane miodem, syropem klonowym czy masłem orzechowym, z dodatkiem słodyczy (to już mniej zdrowa alternatywa) ale także wytrawne, podane np. z bekonem i jajkiem sadzonym.

Nasz przepis na pancakes czekoladowe nie jest przepisem na zwykłe pancakes kakaowe, ponieważ do przygotowania należy wykorzystać zarówno kakao, jak i czekoladę, także ich smak jest podwójnie czekoladowy.

W takim razie jak zrobić pancakes czekoladowe w bardzo szybki i prosty sposób?

Przepis jest naprawdę prosty – wszystkie składniki z listy oprócz czekolady należy dokładnie zblendować. Do uzyskanej masy wystarczy dodać pokrojoną, pokruszoną lub startą czekoladę i smażyć porcje uzyskanego ciasta na patelni z obu stron. Kiedy będą gotowe ułóż je jeden na drugim i posyp oraz polej ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się na przykład świeże, sezonowe owoce, a zimą konfitura. Bez dodatków również są przepyszne, a co najważniejsze ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!

Jeśli chcesz aby Twoje pancakes czekoladowe były jeszcze bardziej fit to możesz mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą lub wymieszać je w równych proporcjach oraz zamienić cukier na swój ulubiony zamiennik np. ksylitol. A co z czekoladą mleczną podaną w przepisie? Zdecydowanie można ją zamienić na czekoladę gorzką.

Wartości odżywcze pankejków czeoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
229.91 kcal
747.20 kcal
Białko
8.94 g
29.05 g

Węglowodany w pankejkach czekoladowych

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
29.53 g
95.99 g
Węglowodany przyswajalne
27.53 g
89.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
6.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
9.78 g
31.78 g
Tłuszcze nasycone
3.82 g
12.41 g
Tłuszcze nienasycone
5.96 g
19.38 g
Tłuszcze jednonasycone
4.83 g
15.71 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
3.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
68.50 mg
222.62 mg

Witaminy w przepisie na pancakes czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
63.61 µg (mcg)
206.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina C
0.18 mg
0.57 mg
Witamina D
0.77 µg (mcg)
2.51 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
2.93 mg
Retinol
63.61 µg (mcg)
206.73 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.79 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.94 mg
Niacyna
2.04 mg
6.62 mg
Foliany
58.12 µg (mcg)
188.91 µg (mcg)
Beta karoten
1.42 µg (mcg)
4.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pancakes czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
46.70 mg
151.79 mg
Potas
339.62 mg
1103.78 mg
Wapń
146.17 mg
475.06 mg
Fosfor
241.78 mg
785.79 mg
Magnez
32.98 mg
107.20 mg
Żelazo
2.14 mg
6.95 mg
Cynk
0.97 mg
3.15 mg
Miedź
0.21 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pankejków czeoladowych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pankejkach czekoladowych

Lista alergenów dla pankejków czeoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania pankejków czeoladowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 750
80 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
3 łyżeczki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Czekolada mleczna
20 g
3 kostki
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 20 g
Koszt składników
43.10
Jak oceniasz przepis na pancakes czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.3% osób