Pancakes bezglutenowe

Opublikowano: 09.04.2021 r., 21:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe pancakes podane z syropem klonowym i borówkami, udekorowane listkami mięty,
Pancakes bezglutenowe
Pancakes bezglutenowe, czyli alternatywa, dla tradycyjnych amerykańskich placuszków. Idealne śniadanie na słodko dla całej rodziny. Podawane ze świeżymi owocami.
Przygotowanie 30 min
582 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka ryżowa (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 2,5 szklanki (350 ml)
  • Masło (10 g)
  • Jagody (100 g)
  • Soda oczyszczona 1 czubata łyżeczka (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na pancakes bezglutenowe krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

W misce wymieszaj mąkę, żółtka, mleko i sodę do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło

Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru.

Placki podawaj z cukrem pudrem i jagodami.

Jak oceniasz przepis na pancakes bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat pancakesów bezglutenowych

Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo przygotowywane z mąki pszennej, która powszechnie uchodzi za niezdrową i niewskazaną, na przykład dla osób z cukrzycą. Takie pancakes nie mogą również znaleźć się na talerzach osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jednak delikatne, puszyste pancakes to przepyszne danie, któremu niełatwo się oprzeć. Dlatego powstało wiele wersji tych amerykańskich naleśników - pancakes wegańskie, pancakes bez glutenu lub bez laktozy, tak aby każdy, bez względu na swój stan zdrowia i preferencje kulinarne mógł znaleźć coś dla siebie. Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe pancakes, równie smaczne i delikatne, co tradycyjne.

Przygotowując pankejki bezglutenowe kluczowy jest odpowiedni wybór mąki jak alternatywy dla mąki pszennej. W tym celu możemy wykorzystać, na przykład mąkę owsianą, kokosową, lub przygotować pancakes bezglutenowe z mąki ryżowej. Pozostałe składniki niczym nie różnią się od tradycyjnych amerykańskich naleśników. Potrzebne będą jajka, mleko oraz środek spulchniający, na przykład soda kuchenna. Jak zrobić ciasto na bezglutenowe pancakes? Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, a następnie porcje ciasta wylewać na rozgrzaną, wysmarowaną masłem lub oliwą patelnię i smażyć do zarumienienia z obu stron.

Bezglutenowe pancakes najlepiej smakują ze świeżymi owocami lub konfiturami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także musy owocowe, syrop klonowy, bita śmietana lub cukier puder.

Bezglutenowe pancakes to idealne danie na śniadanie, jednak śmiało można wykorzystać je jako stanowiły pożywny deser, podwieczorek czy lekką, słodką kolację. Warto pamiętać, że placki naleśnikowe najlepiej smakują na ciepło, więc dobrze jest zjeść je bezpośrednio po przygotowaniu.

Puszyste bezglutenowe pancakes to idealna alternatywa dla tradycyjnych amerykańskich placuszków dla wszystkich miłośników słodkości i słodkich śniadań.

Alergeny w pancakesach bezglutenowych

Lista alergenów dla pancakesów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze pancakesów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
153.34
582.70
Białko (g)
4.92
18.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
24.77
94.11
Węglowodany przyswajalne (g)
23.84
90.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
3.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
3.65
13.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
7.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
4.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.72
Cholesterol (mg)
58.96
224.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
69.14
262.73
Witamina B6 (mg)
0.17
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.43
Witamina C (mg)
1.34
5.08
Witamina D (µg (mcg))
0.78
2.96
Witamina E (mg)
0.27
1.01
Retinol (µg (mcg))
68.59
260.63
Tiamina (mg)
0.07
0.28
Ryboflawina (mg)
0.14
0.53
Niacyna (mg)
0.78
2.97
Foliany (µg (mcg))
9.38
35.66
Beta karoten (µg (mcg))
7.49
28.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
97.87
371.91
Potas (mg)
120.78
458.98
Wapń (mg)
68.25
259.36
Fosfor (mg)
101.38
385.23
Magnez (mg)
16.89
64.18
Żelazo (mg)
0.37
1.42
Cynk (mg)
0.60
2.29
Miedź (mg)
0.05
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakesów bezglutenowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pancakesów bezglutenowych

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
200 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
350 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Jagody
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Soda oczyszczona
8 g
1 czubata łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 8 g
Koszt składników
41.50