Przepis na pancakes bez jajek krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, chochelka

Do miski wlej mleko, dodaj cukry i sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Całość zmiksuj za pomocą miksera.

Gotową masę odstaw na 20 min.

Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej, a następnie nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu przez ok. 2 min z każdej strony.

Pancakes bez jajek są piętrowo ułożone na białym talerzyku.
Pancakes bez jajek
Koszt przygotowania dania
3.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
81

Pancakes bez jajek - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pancakes bez jajek

Pancakes bez jajek są możliwe do zrobienia. Wciąż będą tak samo smaczne, choć mogą się nieco inaczej prezentować. Jeżeli użyjesz odpowiednich produktów, będzie to danie zarówno wegańskie, jak i bezglutenowe. Możesz je podać zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek lub przekąskę w ciągu dnia.

Jak wygląda przepis na pancakes bez jajek? Tak naprawdę można je przygotować w dwóch krokach. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać (przy użyciu miksera), a potem usmażyć. Istotny jest dobór patelni. Najlepiej zdecydować się na taką z nieprzywierającym dnem lub na specjalną patelnię do jajek sadzonych i pancakes. Ta druga zdecydowanie ułatwi rozlewanie masy, ponieważ są w niej przygotowane otwory na cztery placki (lub jajka).

Istotny jest dobór mleka. W tym przepisie jest mleko sojowe, ale możesz też użyć np. mleka migdałowego. Jeżeli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz zdecydować się na mleko krowie. Ciekawą opcją jest przygotowanie pancakes bez mleka, a z jogurtem, maślanką lub kefirem.

To danie może być gluten free. Wystarczy wymienić mąkę na inną, a także sprawdzić informacje o alergenach zamieszczonych na opakowaniach pozostałych produktów. Pancakes bezglutenowe bez jajek są również bardzo smaczne.

Przepis możesz dowolnie modyfikować, więc mogą to być np. bananowe pankejki bez jajek. Jeżeli dodasz mocno dojrzałe banany, to danie będzie naturalne słodkie, więc będziesz mógł zrezygnować z dosypywania cukru. Ciekawym dodatkiem byłby tutaj ekstrakt waniliowy.

Te placuszki możesz podać z różnymi dodatkami. Będą bardzo smaczne z syropem klonowym lub daktylowym. Możesz je tylko oprószyć cukrem pudrem. Pancakes bez jajek można podać ze świeżymi owocami (bananami, truskawkami, borówkami amerykańskimi, malinami) lub konfiturą. Będą także smaczne z orzechami w miodzie.

Jest to szybka przekąska. Zrobienie tych placuszków powinno ci zając ok. 25 min. Zazwyczaj produkty potrzebne do zrobienia pancakes można znaleźć w domu (w spiżarni, w lodówce), więc możesz je zrobić nawet dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze pancakes bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
207.21 kcal
321.17 kcal
Białko
7.48 g
11.60 g

Węglowodany w pancakes bez jajek

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
36.44 g
56.47 g
Węglowodany przyswajalne
36.41 g
56.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
3.64 g
5.64 g
Tłuszcze nasycone
1.05 g
1.63 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
4.00 g

Składniki mineralne w przepisie na pancakes bez jajek

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
262.55 mg
406.96 mg
Wapń
67.24 mg
104.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.69 mg
7.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakes bez jajek 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pancakes bez jajek

Lista alergenów dla pancakes bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania pancakes bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój sojowy (mleko sojowe)
240 ml
1 szklanka mleka sojowego
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.16
Za 240 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 i 1/2 szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Cukier wanilinowy
8 g
1/2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Cukier kokosowy
5 g
1/3 opakowania
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 5 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
27.70
Jak oceniasz przepis na pancakes bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób