Pancakes bananowe
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Cukier (25 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Banan (240 g)
- Mleko 2% (240 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na pancakes bananowe krok po kroku
W średniej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, cukier i proszek do pieczenia.
W osobnej misce rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich jajka i wlej mleko oraz olej rzepakowy, mieszaj, aż się połączą.
Wlej suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż się połączą. Odstaw na kilka minut.
Rozgrzej dużą patelnię. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię, formując placki.
Smaż, aż na powierzchni naleśników pojawią się bąbelki, następnie przewróć cienką łopatką i smaż jeszcze 1 lub 2 minuty.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat pancakes bananowych
Pancakes bananowe to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Są niezwykle delikatne i bardzo puszyste.
Przepis na pancakes bananowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich placuszków, jednak nieco się od nich różnią. Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów wyprodukowanych w USA. Dlatego bardzo dużo osób wie, jak wyglądają. Są naprawdę pyszne, a co lepsze, robi się je bardzo łatwo. Wystarczy kilka podstawowych produktów i dobra patelnia, by stworzyć te smaczne i słodkie placuszki. Składniki, których używa się do wykonania, znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pancakes bananowe, by były smaczne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do jego przygotowania potrzebne są tylko podstawowe składniki, dzięki czemu danie nie jest drogie. Te domowe placuszki są nie tylko pyszne, ale też dobre dla zdrowia, gdyż mają zmniejszoną ilość cukru i zawierają dużo owoców, w tym wypadku są to banany. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.
Alergeny w pancakes bananowych
Lista alergenów dla pancakes bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pancakes bananowych
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(212g)
Węglowodany
(212g)
Tłuszcze
(212g)
Witaminy
(212g)
Składniki mineralne
(212g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.