Panang curry

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne curry na czarnym talerzu
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
456 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Pasta panang curry - 4 łyżki (50 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 1 łyżka (30 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Sos rybny (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Ryż biały (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, liście kafiru
Sprzęt kuchenny
garnek, wok

Przepis na panang curry krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w podłużne, małe kawałki.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój miąższ w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

W woku podgrzej dwie łyżki mleka kokosowego, pastę panang curry i masło orzechowe.

Dołóż kurczaka na wok i smaż przez dwie minuty, dokładnie mieszając.

Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, papryki i 4 liście kafiru.

Wlej pozostałe mleko kokosowe i gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu.

Ryż i sos wyłóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na panang curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat panang curry

Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci zasmakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panang curry to przekonaj się jak prosty jest ten pomysł na obiad. Na początku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w podłużne, małe kawałki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój miąższ w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W woku podgrzej dwie łyżki mleka kokosowego, pastę panang curry i masło orzechowe. Dołóż kurczaka na wok i smaż, przez dwie minuty dokładnie mieszając. Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, papryki i 4 liście kafiru. Wlej pozostałe mleko kokosowe i gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu. Ryż i sos wyłóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Tylko tyle wystarczy by wykonać to smaczne panang curry z warzywami i kurczakiem. To dobre danie pojawia się w tajskich książkach kucharskich już w 1890 roku. Tam zamiast kurczaka używana jest wieprzowina.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Przyprawa pasta panang curry powstaje z suszonej papryczki chilli, galangalu, trawy cytrynowej, skórki z limonki, korzenia i nasion kolendry, kminku, czosnku, cebuli szalotki, pasty z krewetek, soli i orzeszków ziemnych. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Alergeny w panang curry

Lista alergenów dla panang curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
    • sos rybny

W przepisie na panang curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście kafiru
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze panang curry

na 100g gotowej potrawy

Przyprawy oprócz nadawania aromatu mają duże znaczenie dla pracy układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
152.02
456.05
Białko (g)
6.99
20.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
23.36
70.08
Węglowodany przyswajalne (g)
22.37
67.12
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.39
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.52
10.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
5.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
3.24
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.49
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.97
47.90
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.28
123.83
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.42
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.12
78.37
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.28
27.83
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.41
7.24
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.86
56.57
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
332.70
998.09
Brak danych dla: pasta panang curry, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
347.57
1042.71
Potas (mg)
186.45
559.34
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.72
122.17
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.23
405.68
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.37
67.11
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.03
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
1.68
Brak danych dla: pasta panang curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: pasta panang curry, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panang curry 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panang curry

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Pasta panang curry
50 g
4 łyżki
17.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 50 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
30 g
1 łyżka
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Sos rybny
10 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Cukier trzcinowy
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
76.50