Panang curry
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Pasta panang curry - 4 łyżki (50 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 1 łyżka (30 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Sos rybny (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Cebula szalotka (50 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Ryż biały (200 g)
Przepis na panang curry krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w podłużne, małe kawałki.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój miąższ w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W woku podgrzej dwie łyżki mleka kokosowego, pastę panang curry i masło orzechowe.
Dołóż kurczaka na wok i smaż przez dwie minuty, dokładnie mieszając.
Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, papryki i 4 liście kafiru.
Wlej pozostałe mleko kokosowe i gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu.
Ryż i sos wyłóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci zasmakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panang curry to przekonaj się jak prosty jest ten pomysł na obiad. Na początku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w podłużne, małe kawałki. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój miąższ w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W woku podgrzej dwie łyżki mleka kokosowego, pastę panang curry i masło orzechowe. Dołóż kurczaka na wok i smaż, przez dwie minuty dokładnie mieszając. Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, papryki i 4 liście kafiru. Wlej pozostałe mleko kokosowe i gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu. Ryż i sos wyłóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Tylko tyle wystarczy by wykonać to smaczne panang curry z warzywami i kurczakiem. To dobre danie pojawia się w tajskich książkach kucharskich już w 1890 roku. Tam zamiast kurczaka używana jest wieprzowina.
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Przyprawa pasta panang curry powstaje z suszonej papryczki chilli, galangalu, trawy cytrynowej, skórki z limonki, korzenia i nasion kolendry, kminku, czosnku, cebuli szalotki, pasty z krewetek, soli i orzeszków ziemnych. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym i różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Alergeny w panang curry
Lista alergenów dla panang curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
- sos rybny
W przepisie na panang curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście kafiru
Wartości odżywcze panang curry
Przyprawy oprócz nadawania aromatu mają duże znaczenie dla pracy układu pokarmowego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.