Pan con lechón

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pan con lechón podane na drewnianym blacie. Bułka leży na ścierce kuchennej.
Pan con lechón
Pan con lechón to tradycyjna kanapka podawana na Kubie. Podaje się ją z bułką i szarpaną pieczoną wieprzowiną. Koniecznie wypróbuj przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 300 min
1027 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Pomarańcza 2 średnie sztuki (400 g)
  • Limonka (250 g)
  • Bułka pszenna (400 g)
  • Cebula czerwona 4 duże sztuki (400 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Papryka czerwona 2 małe sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, oregano, czosnek, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na pan con lechón krok po kroku

Zamarynuj przez 12 godzin łopatkę wieprzową w soku z limonki, pomarańczy, kuminie, oregano, soli i pieprzu.

Posiekaj cebulę czerwoną i razem z mięsem włóż do brytfanny.

Piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 135-145 stopni.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i upiecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.

Upieczoną paprykę przełóż do malaksera, dodaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, kumin, sól i pieprz oraz paprykę słodką i rozdrobnij do powstania gładkiego sosu.

Przekrój bułkę pszenną i posmaruj obie jej części masłem.

Ułóż porcję pieczonej łopatki i polej sosem, przykryj kanapkę drugą połówką bułki i przyciśnij lekko.

Jak oceniasz przepis na pan con lechón
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pan con lechón

Pan con lechón to tradycyjne danie pochodzące z Wysp Karaibskich. Kanapka jest bardzo popularna na Kubie. Przygotowuje się ją z pieczonym prosiakiem lub wieprzowiną oraz sosem mojo. Przepis na to pyszne danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, oliwa z oliwek, papryka czerwona, ocet, kumin, czosnek, sól, pieprz, pomarańcza, papryczka chilli, oregano, limonka, bułka pszenna, masło.

Jak zrobić pan con lechón? Zamarynuj przez 12 godzin łopatkę wieprzową w soku z limonki, pomarańczy, papryczce chilli, kuminie, oregano, soli i pieprzu. Posiekaj cebulę czerwoną i razem z mięsem włóż do brytfanny. Piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 135-145 stopni. Aby przygotować sos mojo należy upiec paprykę w piekarniku. Upieczoną paprykę przełóż do malaksera, dodaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, kumin, sól i pieprz oraz paprykę słodką i rozdrobnij do powstania gładkiego sosu. Teraz czas na złożenie kanapki w całość. Przekrój bułkę pszenną i posmaruj obie jej części masłem, ułóż porcję pieczonej łopatki i polej sosem, przykryj kanapkę drugą połówką bułki i przyciśnij lekko.

Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując pyszna kanapka z wieprzowiną lechon to doskonała propozycja na obiad lub wczesną kolację. Upieczone mięso przechowywać można w lodówce przez 3-4 dni i wykorzystać do przygotowywania kanapek a także innych potraw. Sos mojo możesz przygotować także w wersji pikantnej lub mojo verde czyli na bazie natki pietruszki czy kolendry.

Alergeny w pan con lechón

Lista alergenów dla pan con lechón przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pan con lechón

na 100g gotowej potrawy

Pan con lechon to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Danie zawiera dużo składników mineralnych i witamin a także przeciwutleniaczy. Możesz zamienić bułkę pszenną na pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało więcej błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
177.20
1027.74
Białko (g)
7.47
43.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
10.36
60.08
Węglowodany przyswajalne (g)
8.86
51.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
8.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
11.98
69.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.32
30.86
Tłuszcze nienasycone (g)
6.66
38.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
31.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
6.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
42.06
243.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.99
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.65
131.40
Witamina D (µg (mcg))
0.58
3.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
3.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.75
137.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
2.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.87
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.05
11.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.84
103.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
185.19
1074.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
95.37
553.13
Potas (mg)
174.18
1010.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.58
241.19
Fosfor (mg)
83.54
484.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.33
83.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
5.62
Cynk (mg)
1.10
6.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.15
0.85
Brak danych dla: cebula czerwona, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pan con lechón 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pan con lechón

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Pomarańcza
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 400 g
Limonka
250 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
5.00
Za 250 g
Bułka pszenna
400 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
3.00
Za 400 g
Cebula czerwona
400 g
4 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
83.00