Pan con lechón
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Pomarańcza - 2 średnie sztuki (400 g)
- Limonka (250 g)
- Bułka pszenna (400 g)
- Cebula czerwona - 4 duże sztuki (400 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na pan con lechón krok po kroku
Zamarynuj przez 12 godzin łopatkę wieprzową w soku z limonki, pomarańczy, kuminie, oregano, soli i pieprzu.
Posiekaj cebulę czerwoną i razem z mięsem włóż do brytfanny.
Piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 135-145 stopni.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i upiecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.
Upieczoną paprykę przełóż do malaksera, dodaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, kumin, sól i pieprz oraz paprykę słodką i rozdrobnij do powstania gładkiego sosu.
Przekrój bułkę pszenną i posmaruj obie jej części masłem.
Ułóż porcję pieczonej łopatki i polej sosem, przykryj kanapkę drugą połówką bułki i przyciśnij lekko.
-
Tamale
-
Ziemniaki faszerowane
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Cassoulet
-
Gulasz z papryką
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Gulasz segedyński
-
Rosolnik
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Łopatka w sosie własnym
-
Łopatka pieczona w rękawie
-
Kofty wieprzowe
-
Gulasz z wieprzowiny
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety z łopatki wieprzowej
-
Gulasz z kurkami
-
Dania z łopatki wieprzowej na obiad
Więcej informacji na temat pan con lechón
Pan con lechón to tradycyjne danie pochodzące z Wysp Karaibskich. Kanapka jest bardzo popularna na Kubie. Przygotowuje się ją z pieczonym prosiakiem lub wieprzowiną oraz sosem mojo. Przepis na to pyszne danie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, oliwa z oliwek, papryka czerwona, ocet, kumin, czosnek, sól, pieprz, pomarańcza, papryczka chilli, oregano, limonka, bułka pszenna, masło.
Jak zrobić pan con lechón? Zamarynuj przez 12 godzin łopatkę wieprzową w soku z limonki, pomarańczy, papryczce chilli, kuminie, oregano, soli i pieprzu. Posiekaj cebulę czerwoną i razem z mięsem włóż do brytfanny. Piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 135-145 stopni. Aby przygotować sos mojo należy upiec paprykę w piekarniku. Upieczoną paprykę przełóż do malaksera, dodaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, kumin, sól i pieprz oraz paprykę słodką i rozdrobnij do powstania gładkiego sosu. Teraz czas na złożenie kanapki w całość. Przekrój bułkę pszenną i posmaruj obie jej części masłem, ułóż porcję pieczonej łopatki i polej sosem, przykryj kanapkę drugą połówką bułki i przyciśnij lekko.
Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Podsumowując pyszna kanapka z wieprzowiną lechon to doskonała propozycja na obiad lub wczesną kolację. Upieczone mięso przechowywać można w lodówce przez 3-4 dni i wykorzystać do przygotowywania kanapek a także innych potraw. Sos mojo możesz przygotować także w wersji pikantnej lub mojo verde czyli na bazie natki pietruszki czy kolendry.
Alergeny w pan con lechón
Lista alergenów dla pan con lechón przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pan con lechón
Pan con lechon to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Danie zawiera dużo składników mineralnych i witamin a także przeciwutleniaczy. Możesz zamienić bułkę pszenną na pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało więcej błonnika.
Energia i białka
(580g)
Węglowodany
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy
(580g)
Składniki mineralne
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.