Przepis na pampuchy z jagodami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, duża miska, miseczka, rondelek

Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, jednak nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Całość wymieszaj i dostaw na 15 minut.

W rondelku roztop masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj rozpuszczony tłuszcz i formuj ciasto rękami. Ciasto zwiń w kulkę i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

1 szklankę jagód przełóż do miski i dodaj do nich cukier. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozdziel na 10 krążków. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę jagodowego farszu, następnie sklej boki razem i uformuj w dłoniach kulkę. Odstaw kluski na 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż naczynie do gotowania na parze. Pampuchy gotuj partiami po 4 - 5 klusek. Gotuj je 12 - 15 minut.

Gotowe pampuchu posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.

Pampuchy z jagodami podane na eleganckim talerzyku.
pampuchy z jagodami
Koszt przygotowania dania
16.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
478 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Pampuchy z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pampuchach z jagodami

Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na pewno niezwykle popularne wśród dużej ilości osób, gdyż zachwycają puszystym ciastem i słodkim nadzieniem. To idealna opcja na wykorzystanie świeżych jagód w sposób prosty, ale jak najbardziej smaczny.

Przepis na domowe pampuchy z jagodami jest niezwykle prosty. Choć może się wydawać, że całość jest bardzo pracochłonna, wcale tak nie jest. Należy jednak pamiętać, że są one zrobione z ciasta drożdżowego, które potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. To dzięki temu są tak puszyste i delikatne, dlatego nie warto całego procesu skracać.

To wersja przygotowana na słodko, więc będzie idealnym wyborem dla osób, które przepadają za taką właśnie formą posiłków. Choć zwykle pampuchy robione są bez nadzienia i podawane tylko z owocowym musem, w tym przepisie zostały wypełnione po brzegi smacznymi jagodami. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Na pewno ucieszą się z tego osoby kochające te drobne, jednak smaczne owoce. Jagody powinny gościć w menu jak najczęściej, są bowiem skarbnicą witamin i prozdrowotnych związków. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które korzystnie wpływa na zdrowie układu odpornościowego, a także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wspierają one również układ odpornościowy.

To danie, które idealnie sprawdza się dla dzieci. Jest delikatne i słodkie, ale bardzo sycące. Już dwie bułeczki na parze z jagodami wystarczą, by zaspokoić głód na kilka godzin. Dlatego świetnie sprawdzą się na obiad, a także na kolację.

To idealny pomysł na posiłek na szybko, który zasmakuje także niejadkom.

Choć w przepisie wykorzystuje się do nadzienia jagody, można również zrobić bułki z borówkami. Będą one smakowały podobnie, w tym przypadku można też zmniejszyć ilość dodanego cukru, gdyż borówki są nieco słodsze. To danie, które najlepiej robić w sezonie letnim, kiedy bez problemu można dostać świeże owoce, które sprawiają, że całe danie jest pyszne. Do całości można użyć również jagód mrożonych, tylko dobrze jest je wcześniej rozmrozić.

Wartości odżywcze pampuchów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kalorie)
232.27 kcal
478.47 kcal
Białko
7.93 g
16.34 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pampuchach z jagodami

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany
35.35 g
72.83 g
Węglowodany przyswajalne
34.66 g
71.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz
6.89 g
14.19 g
Tłuszcze nasycone
4.65 g
9.57 g

Witaminy w przepisie na pampuchy z jagodami

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.58 mg
Niacyna
3.05 mg
6.28 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
83.14 µg (mcg)
171.26 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pampuchy z jagodami

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód
23.19 mg
47.78 mg
Potas
127.16 mg
261.96 mg
Wapń
41.05 mg
84.57 mg
Fosfor
100.02 mg
206.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
20.22 mg
41.66 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.52 mg
5.20 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.91 mg
1.86 mg
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pampuchów z jagodami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pampuchach z jagodami

Lista alergenów dla pampuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pampuchów z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
75 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jagody
260 g
2 szklanki
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.40
Za 260 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na pampuchy z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób