Pampuchy z jagodami

Opublikowano: 15.09.2021 r., 10:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pampuchy na talerzyku z jagodami
Pampuchy z jagodami
Pampuchy z jagodami to super opcja na smaczny posiłek, szczególnie dla dzieci. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują naprawdę wybornie, zwłaszcza z owocami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
478 kcal
Kcal w porcji
206 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 3 łyżki (75 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Jagody - 2 szklanki (260 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, duża miska, miseczka, rondelek

Przepis na pampuchy z jagodami krok po kroku

Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, jednak nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Całość wymieszaj i dostaw na 15 minut.

W rondelku roztop masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj rozpuszczony tłuszcz i formuj ciasto rękami. Ciasto zwiń w kulkę i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

1 szklankę jagód przełóż do miski i dodaj do nich cukier. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozdziel na 10 krążków. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę jagodowego farszu, następnie sklej boki razem i uformuj w dłoniach kulkę. Odstaw kluski na 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż naczynie do gotowania na parze. Pampuchy gotuj partiami po 4 - 5 klusek. Gotuj je 12 - 15 minut.

Gotowe pampuchu posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na pampuchy z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pampuchów z jagodami

Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na pewno niezwykle popularne wśród dużej ilości osób, gdyż zachwycają puszystym ciastem i słodkim nadzieniem. To idealna opcja na wykorzystanie świeżych jagód w sposób prosty, ale jak najbardziej smaczny.

Przepis na domowe pampuchy z jagodami jest niezwykle prosty. Choć może się wydawać, że całość jest bardzo pracochłonna, wcale tak nie jest. Należy jednak pamiętać, że są one zrobione z ciasta drożdżowego, które potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. To dzięki temu są tak puszyste i delikatne, dlatego nie warto całego procesu skracać.

To wersja przygotowana na słodko, więc będzie idealnym wyborem dla osób, które przepadają za taką właśnie formą posiłków. Choć zwykle pampuchy robione są bez nadzienia i podawane tylko z owocowym musem, w tym przepisie zostały wypełnione po brzegi smacznymi jagodami. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Na pewno ucieszą się z tego osoby kochające te drobne, jednak smaczne owoce. Jagody powinny gościć w menu jak najczęściej, są bowiem skarbnicą witamin i prozdrowotnych związków. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które korzystnie wpływa na zdrowie układu odpornościowego, a także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wspierają one również układ odpornościowy.

To danie, które idealnie sprawdza się dla dzieci. Jest delikatne i słodkie, ale bardzo sycące. Już dwie bułeczki na parze z jagodami wystarczą, by zaspokoić głód na kilka godzin. Dlatego świetnie sprawdzą się na obiad, a także na kolację.

To idealny pomysł na posiłek na szybko, który zasmakuje także niejadkom.

Choć w przepisie wykorzystuje się do nadzienia jagody, można również zrobić bułki z borówkami. Będą one smakowały podobnie, w tym przypadku można też zmniejszyć ilość dodanego cukru, gdyż borówki są nieco słodsze. To danie, które najlepiej robić w sezonie letnim, kiedy bez problemu można dostać świeże owoce, które sprawiają, że całe danie jest pyszne. Do całości można użyć również jagód mrożonych, tylko dobrze jest je wcześniej rozmrozić.

Alergeny w pampuchach z jagodami

Lista alergenów dla pampuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pampuchów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy przepis, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kcal)
232.27
478.47
Białko (g)
7.93
16.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany (g)
35.35
72.83
Węglowodany przyswajalne (g)
34.66
71.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz (g)
6.89
14.19
Tłuszcze nasycone (g)
4.65
9.57
Tłuszcze nienasycone (g)
2.24
4.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Tiamina (mg)
0.45
0.93
Ryboflawina (mg)
0.28
0.58
Niacyna (mg)
3.05
6.28
Foliany (µg (mcg))
83.14
171.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód (mg)
23.19
47.78
Potas (mg)
127.16
261.96
Wapń (mg)
41.05
84.57
Fosfor (mg)
100.02
206.05
Magnez (mg)
20.22
41.66
Żelazo (mg)
2.52
5.20
Cynk (mg)
0.91
1.86
Miedź (mg)
0.10
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny pampuchów z jagodami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pampuchów z jagodami

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
75 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jagody
260 g
2 szklanki
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.40
Za 260 g
Koszt składników
40.00