Pampuchy z jagodami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 3 łyżki (75 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Jagody - 2 szklanki (260 g)
Przepis na pampuchy z jagodami krok po kroku
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, jednak nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Całość wymieszaj i dostaw na 15 minut.
W rondelku roztop masło.
Do dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj rozpuszczony tłuszcz i formuj ciasto rękami. Ciasto zwiń w kulkę i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
1 szklankę jagód przełóż do miski i dodaj do nich cukier. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozdziel na 10 krążków. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę jagodowego farszu, następnie sklej boki razem i uformuj w dłoniach kulkę. Odstaw kluski na 30 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę i włóż naczynie do gotowania na parze. Pampuchy gotuj partiami po 4 - 5 klusek. Gotuj je 12 - 15 minut.
Gotowe pampuchu posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.
Więcej informacji na temat pampuchów z jagodami
Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na pewno niezwykle popularne wśród dużej ilości osób, gdyż zachwycają puszystym ciastem i słodkim nadzieniem. To idealna opcja na wykorzystanie świeżych jagód w sposób prosty, ale jak najbardziej smaczny.
Przepis na domowe pampuchy z jagodami jest niezwykle prosty. Choć może się wydawać, że całość jest bardzo pracochłonna, wcale tak nie jest. Należy jednak pamiętać, że są one zrobione z ciasta drożdżowego, które potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. To dzięki temu są tak puszyste i delikatne, dlatego nie warto całego procesu skracać.
To wersja przygotowana na słodko, więc będzie idealnym wyborem dla osób, które przepadają za taką właśnie formą posiłków. Choć zwykle pampuchy robione są bez nadzienia i podawane tylko z owocowym musem, w tym przepisie zostały wypełnione po brzegi smacznymi jagodami. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Na pewno ucieszą się z tego osoby kochające te drobne, jednak smaczne owoce. Jagody powinny gościć w menu jak najczęściej, są bowiem skarbnicą witamin i prozdrowotnych związków. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które korzystnie wpływa na zdrowie układu odpornościowego, a także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wspierają one również układ odpornościowy.
To danie, które idealnie sprawdza się dla dzieci. Jest delikatne i słodkie, ale bardzo sycące. Już dwie bułeczki na parze z jagodami wystarczą, by zaspokoić głód na kilka godzin. Dlatego świetnie sprawdzą się na obiad, a także na kolację.
To idealny pomysł na posiłek na szybko, który zasmakuje także niejadkom.
Choć w przepisie wykorzystuje się do nadzienia jagody, można również zrobić bułki z borówkami. Będą one smakowały podobnie, w tym przypadku można też zmniejszyć ilość dodanego cukru, gdyż borówki są nieco słodsze. To danie, które najlepiej robić w sezonie letnim, kiedy bez problemu można dostać świeże owoce, które sprawiają, że całe danie jest pyszne. Do całości można użyć również jagód mrożonych, tylko dobrze jest je wcześniej rozmrozić.
Alergeny w pampuchach z jagodami
Lista alergenów dla pampuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pampuchów z jagodami
To zdrowy przepis, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(206g)
Węglowodany
(206g)
Tłuszcze
(206g)
Witaminy
(206g)
Składniki mineralne
(206g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.