Pampuchy z jagodami
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, jajka, masło oraz cukier – to podstawowe składniki, które sprawią, że pampuchy będą miękkie i puszyste. Ale to jagody nadają im wyjątkowy smak. Te leciutkie bułeczki na parze wypełnione są słodkimi, soczystymi jagodami, które po prostu rozpływają się w ustach. Proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 75 g (3 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Jagody - 260 g (2 szklanki)
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, duża miska, miseczka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, jednak nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Całość wymieszaj i dostaw na 15 minut.
- W rondelku roztop masło.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj rozpuszczony tłuszcz i formuj ciasto rękami. Ciasto zwiń w kulkę i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- 1 szklankę jagód przełóż do miski i dodaj do nich cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozdziel na 10 krążków. Na środek każdego wyłóż łyżeczkę jagodowego farszu, następnie sklej boki razem i uformuj w dłoniach kulkę. Odstaw kluski na 30 minut do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotuj wodę i włóż naczynie do gotowania na parze. Pampuchy gotuj partiami po 4 - 5 klusek. Gotuj je 12 - 15 minut.
- Gotowe pampuchu posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny