Przepis na paluszki z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Płatki kukurydziane bez cukru 30 g 1 szklanka
- Bułka tarta 54 g 0,25 szklanki
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 50 g 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml 0,5 szklanki
- Mąka kukurydziana 20 g
W misce, za pomocą rózgi wymieszaj jogurt, mąkę, jajko i po dużej szczypcie przypraw.
Kurczaka pokrój w słupki i przełóż do miski.
Płatki kukurydziane rozdrobnij w rozdrabniaczu, przełóż na talerz i wymieszaj z bułką tartą.
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Kawałek kurczaka obtocz w płatkach z bułką i przełóż na patelnię.
Smaż, aż będą złote.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Indyjskie curry
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Paluszki z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o paluszkach z kurczaka
Paluszki z kurczaka to popularna i lubiana przekąską, która może być także dodatkiem do dania głównego. Paluszki mogą być typem finger food, szczególnie na imprezach dla dzieci, które uwielbiają tego typu przekąski.
Chrupiące paluszki z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to danie szczególnie lubiane przez dzieci, jednak i wśród dorosłych znajdzie się wiele amatorów tego dania. Paluszki z kurczaka dla dzieci warto upiec w piekarniku, zamiast smażyć. Paluszki drobiowe z piekarnika będą mniej brudzić palce dzieci, co ułatwi utrzymanie czystości i szybki powrót do zabawy dzieciom, jednak co najważniejsze taka propozycja jest znacznie zdrowsza. Pierś kurczaka warto wprowadzić do diety, wybieraj mięso ze sprawdzonego źródła i dobrej hodowli aby wyróżniało się walorami zdrowotnymi. Kurczak jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Pieczone paluszki z kurczaka są mniej kaloryczne, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Różnica w przygotowaniu polega na tym, że po panierowaniu paluszków należy je przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie paluszki należy spryskać lub delikatnie posmarować olejem. Później wystarczy już tylko upiec w piekarniku. Paluszki możesz podać z dodatkiem pieczonych frytek i surówki, na przykład colesław, z dodatkiem ulubionego sosu, stworzysz tak pyszne i zdrowe danie obiadowe lub kolację. Jako przekąskę na imprezę przygotuj do nich różne sosy, na przykład pomidorowy, jogurtowy, czosnkowy, musztardowy, słodko-kwaśny czy barbecue. Przepisy na te sosy znajdziesz na naszej stronie. Sam przepis na paluszki z kurczaka jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Kurczaka i ciasto możesz przygotować nawet dzień wcześniej. Pokrojona pierś z kurczaka może całą noc leżeć w cieście, dzięki temu będzie się marynować i uzyska lepszy smak.
Paluszki z kurczaka to fajna i smaczna propozycja dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Chrupiąca panierka i aromatyczne ciasto, nadają im niezwykłego smaku.
Wartości odżywcze paluszków z kurczaka
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w paluszkach z kurczaka
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na paluszki z kurczaka
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na paluszki z kurczaka
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paluszkach z kurczaka
Lista alergenów dla paluszków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko