Paluchy wiedźmy
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Migdały (50 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na paluchy wiedźmy krok po kroku
Masło pokrój w kostkę.
Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat.
Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców.
W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez około 10 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat paluchów wiedźmy
Paluchy wiedźmy to świetny pomysł na pyszne ciasta w kształcie palców. Straszne słodkie łakocie dla dzieci sprawdzą się podczas popularnego w USA święta duchów. Przepis na paluchy wiedźmy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, jajka, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, migdały.
Jak zrobić paluchy wiedźmy? Masło pokrój w kostkę. Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców. W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując smaczne ciasta to prosty przepis na dekoracje podczas święta duchów dla dzieci i dorosłych. Kruche ciastka można przechowywać w szczelnej puszcze przez 3-4 dni. Ciastka można udekorować także czerwonym lukrem, aby były jeszcze bardziej straszne. Ciastka na Halloween są dobre do spożycia od razu po upieczeniu.
Alergeny w paluchach wiedźmy
Lista alergenów dla paluchów wiedźmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze paluchów wiedźmy
Paluchy wiedźmy to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Pyszne ciastka powinny być spożywane przez nas maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.