Paluchy serowe

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące paluchy serowe na desce
Paluchy serowe
Paluchy serowe to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz łatwej i dobrej i sycącej przekąski na imprezę. Ten prosty przepis na paluchy serowe na pewno wykonasz jeszcze nie raz.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie i Czas wyrastania 15 min
2912 kcal
Kcal w porcji
880 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Drożdże suche - łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (5 g)
  • Ser gouda (80 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, miska

Przepis na paluchy serowe krok po kroku

Do miski wlej szklankę letniej wody (250 ml). Dodaj drożdże i cukier i wymieszaj.

Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto.

Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.

Uformuj ciasto w kule i z wierzchu oprósz mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm.

Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj przecier pomidorowy. Oprósz całość suszonym oregano.

Ser zetrzyj na tarce i posyp nim połowę ciasta.

Zakryj teraz połowę ciasta z serem częścią ciasta bez sera i pokrój całość na 2 cm paski.

Każdy pasek skręć kilkukrotnie na ciasną spiralkę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż przygotowane spiralki w niewielkiej odległości.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Po upieczeniu ułóż paluchy do ostudzenia na kratce.

Jak oceniasz przepis na paluchy serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat paluchów serowych

Paluchy serowe to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz łatwej i dobrej i sycącej przekąski na imprezę. Ten prosty przepis na paluchy serowe na pewno wykonasz jeszcze nie raz.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić paluchy serowe to na pewno przyda się Ci się nasz pomysł na ich wykonanie.

Do miski wlej szklankę letniej wody (250 ml). Dodaj drożdże i cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj ciasto w kule i z wierzchu oprósz mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj przecier pomidorowy. Oprósz całość suszonym oregano. Ser zetrzyj na tarce i posyp nim połowę ciasta. Zakryj teraz połowę ciasta z serem częścią ciasta bez sera i pokrój całość na 2 cm paski. Każdy pasek skręć kilkukrotnie na ciasną spiralkę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż przygotowane spiralki w niewielkiej odległości. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu ułóż paluchy do ostudzenia na kratce.

Tak przygotowane pyszne paluchy z żółtym serem możesz wzbogacić o dodatek oliwek, kukurydzy lub tuńczyka z puszki. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi takie najlepsze pizzowe paluchy z piekarnika.

Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.

Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Co zrobić z drożdży w domu? Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.

Drożdże, choć uważane są za nic nieznaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w paluchach serowych

Lista alergenów dla paluchów serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze paluchów serowych

na 100g gotowej potrawy

100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(880g)
Energia (kcal)
331.01
2912.87
Białko (g)
13.99
123.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(880g)
Węglowodany (g)
54.83
482.54
Węglowodany przyswajalne (g)
54.41
478.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(880g)
Tłuszcz (g)
6.38
56.16
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
34.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
21.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(880g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.83
Tiamina (mg)
0.78
6.86
Ryboflawina (mg)
0.40
3.52
Niacyna (mg)
5.22
45.91
Foliany (µg (mcg))
127.04
1117.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(880g)
Sód (mg)
420.98
3704.59
Potas (mg)
163.83
1441.72
Wapń (mg)
105.75
930.62
Fosfor (mg)
168.74
1484.95
Magnez (mg)
30.00
264.00
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.26
37.45
Cynk (mg)
1.37
12.03
Miedź (mg)
0.18
1.57
Mangan (mg)
0.56
4.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów serowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluchów serowych

Koszt składników
37.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Drożdże suche
5 g
łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ser gouda
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Koszt składników
37.20