Paluchy serowe
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Drożdże suche - łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Sól (5 g)
- Cukier (5 g)
- Ser gouda (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (70 g)
Przepis na paluchy serowe krok po kroku
Do miski wlej szklankę letniej wody (250 ml). Dodaj drożdże i cukier i wymieszaj.
Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Uformuj ciasto w kule i z wierzchu oprósz mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj przecier pomidorowy. Oprósz całość suszonym oregano.
Ser zetrzyj na tarce i posyp nim połowę ciasta.
Zakryj teraz połowę ciasta z serem częścią ciasta bez sera i pokrój całość na 2 cm paski.
Każdy pasek skręć kilkukrotnie na ciasną spiralkę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż przygotowane spiralki w niewielkiej odległości.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
Po upieczeniu ułóż paluchy do ostudzenia na kratce.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat paluchów serowych
Paluchy serowe to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz łatwej i dobrej i sycącej przekąski na imprezę. Ten prosty przepis na paluchy serowe na pewno wykonasz jeszcze nie raz.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić paluchy serowe to na pewno przyda się Ci się nasz pomysł na ich wykonanie.
Do miski wlej szklankę letniej wody (250 ml). Dodaj drożdże i cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj ciasto w kule i z wierzchu oprósz mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj przecier pomidorowy. Oprósz całość suszonym oregano. Ser zetrzyj na tarce i posyp nim połowę ciasta. Zakryj teraz połowę ciasta z serem częścią ciasta bez sera i pokrój całość na 2 cm paski. Każdy pasek skręć kilkukrotnie na ciasną spiralkę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż przygotowane spiralki w niewielkiej odległości. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu ułóż paluchy do ostudzenia na kratce.
Tak przygotowane pyszne paluchy z żółtym serem możesz wzbogacić o dodatek oliwek, kukurydzy lub tuńczyka z puszki. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi takie najlepsze pizzowe paluchy z piekarnika.
Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.
Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Co zrobić z drożdży w domu? Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.
Drożdże, choć uważane są za nic nieznaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w paluchach serowych
Lista alergenów dla paluchów serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze paluchów serowych
100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Energia i białka
(880g)
Węglowodany
(880g)
Tłuszcze
(880g)
Witaminy
(880g)
Składniki mineralne
(880g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.