Pakora
- Cukinia (100 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Pieczarki - 4 małe sztuki (100 g)
- Bakłażan (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka z ciecierzycy (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na pakora krok po kroku
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki.
Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz.
Ubij jajka i dodaj mąkę z ciecierzycy.
Zmiksuj do połączenia składników.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C.
Warzywa zanurzaj w cieście i smaż w gorącym oleju.
Warzywa odsącz na ręczniku papierowym.
Więcej informacji na temat pakory
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z besanu to bezglutenowe danie, które podać można z dodatkiem różnych sosów. Indyjskie danie podaje się tradycyjnie jako dodatek do herbaty. Besan to nic innego jak Indyjska odmiana ciecierzycy. Przygotowując potrawę w domu, możesz użyć tradycyjnej mąki z ciecierzycy. Przepis na pakorę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, papryka czerwona, cebula, pieczarki, bakłażan, jajka, mąka z ciecierzycy, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pakorę? Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Ubij jajka i dodaj mąkę z ciecierzycy. Zmiksuj do połączenia składników. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Warzywa zanurzaj w cieście i smaż w gorącym oleju. Warzywa odsącz na ręczniku papierowym.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.
Podsumowując przekąska na bazie warzyw pochodząca z kuchni indyjskiej sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Smażona przekąska jest dość kaloryczna i warto podać do niej delikatny sos na bazie jogurtu. Pyszne warzywa są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.
Alergeny w pakorze
Lista alergenów dla pakory przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pakory
Pakora to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.