Pakora

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pakora podane w metalowym naczyniu.
Pakora
Pakora to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Smażone na głębokim tłuszczu warzywa to świetny pomysł na przekąskę w stylu Indyjskim. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
552 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (100 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Pieczarki 4 małe sztuki (100 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka z ciecierzycy (100 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pakora krok po kroku

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki.

Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz.

Ubij jajka i dodaj mąkę z ciecierzycy.

Zmiksuj do połączenia składników.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C.

Warzywa zanurzaj w cieście i smaż w gorącym oleju.

Warzywa odsącz na ręczniku papierowym.

Jak oceniasz przepis na pakora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat pakory

Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z besanu to bezglutenowe danie, które podać można z dodatkiem różnych sosów. Indyjskie danie podaje się tradycyjnie jako dodatek do herbaty. Besan to nic innego jak Indyjska odmiana ciecierzycy. Przygotowując potrawę w domu, możesz użyć tradycyjnej mąki z ciecierzycy. Przepis na pakorę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, papryka czerwona, cebula, pieczarki, bakłażan, jajka, mąka z ciecierzycy, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pakorę? Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Ubij jajka i dodaj mąkę z ciecierzycy. Zmiksuj do połączenia składników. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Warzywa zanurzaj w cieście i smaż w gorącym oleju. Warzywa odsącz na ręczniku papierowym.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.

Podsumowując przekąska na bazie warzyw pochodząca z kuchni indyjskiej sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Smażona przekąska jest dość kaloryczna i warto podać do niej delikatny sos na bazie jogurtu. Pyszne warzywa są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.

Alergeny w pakorze

Lista alergenów dla pakory przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pakory

na 100g gotowej potrawy

Pakora to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
552.58
552.58
Białko (g)
2.86
2.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.91
4.91
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
3.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
58.00
58.00
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
53.50
53.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.82
37.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.67
15.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.78
34.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
18.20
18.20
Potas (mg)
126.84
126.84
Wapń (mg)
11.01
11.01
Żelazo (mg)
0.54
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny pakory 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pakory

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
100 g
4 małe sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Bakłażan
100 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka z ciecierzycy
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
37.30