Paella z krewetkami
- Mieszanka mrożonych owoców morza (200 g)
- Krewetki - 6 sztuk (180 g)
- Ryż do risotto (200 g)
- Groszek konserwowy - 2/3 szklanki (100 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (90 g)
Przepis na paellę z krewetkami krok po kroku
Z krewetek usuń jelita.
Owoce morza rozmroź.
Bulion podgrzej w garnku.
Cebulę obierz i posiekaj.
Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Każdą krewetkę obsmaż z każdej strony i odłóż je na bok.
Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Następnie dodaj zielony groszek i paprykę. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 i 1/2 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
Do mieszanki na patelni wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, ale przez ten czas nie mieszaj.
Po tym czasie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.
Podawaj z kawałkami cytryny.
Więcej informacji na temat paelli z krewetkami
Paella z krewetkami to hiszpańskie danie, które jest bardzo dobre i idealnie sprawdzi się jako danie główne dla gości. W jej skład wchodzą nie tylko owoce morza, ale też ryż i warzywa. Odpowiednim dodatkiem jest także mięso z piersi kurczaka. Taką potrawą na pewno zaciekawisz swoich znajomych i bliskich!
Jak zrobić paellę? Na początku warto przygotować sobie wszystkie składniki. Owoce morza należy rozmrozić, a paprykę i cebule pokroić. Warto także zadbać o podgrzany bulion (warzywny, rybny, drobiowy), najlepiej domowy. Następnie należy zadbać o obsmażenie krewetek. A potem przysmażyć cebulkę i paprykę z groszkiem. Ryż można dodać wtedy, gdy warzywa będą już obrobione. Tuż po nim należy dodać przyprawy. Odpowiednia będzie papryka słodka i ostra, ale też papryka wędzona. Niezbędna będzie kurkuma oraz nitki szafranu. Po dodaniu bulionu całość trzeba gotować bez mieszania. Na sam koniec trzeba dodać owoce morza i krewetki, ale również nie należy ich mieszać. Trzeba pamiętać także o tym, że całość należy przykryć folią aluminiową i dopiero po kilku minutach wyłączyć palnik, a potem jeszcze przez chwilę trzymać tę folię.
Przepis na paellę z krewetkami możesz zmodyfikować. Warto dodawać takie produkty, które sprawią, że danie zyska smak, na jakim nam najbardziej zależy. Paella będzie pyszna nie tylko z groszkiem, ale też z papryką żółtą. Zamiast krewetek i owoców morza, możesz zdecydować się na mięso z kurczaka i kiełbasę chorizo. W takim wypadaniu to danie jest równie bardzo dobre. Oba te składniki należy przysmażyć na patelni. Możesz też zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać krewetki w pancerzykach, aby jednocześnie też udekorować potrawę. Odpowiednim dodatkiem będą pomidory.
Paella z krewetkami i warzywami to dobry pomysł na obiad we dwoje. Może nie jest to szybki przepis, ale warto się na to pokusić. Hiszpańska paella jest bardzo smaczna zarówno w wersji z owocami morza, jak i z kurczakiem i kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz zaintrygować gości ciekawym daniem, to paella jest dobrym pomysłem.
Alergeny w paelli z krewetkami
Lista alergenów dla paelli z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mieszanka mrożonych owoców morza
- Krewetki
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mieszanka mrożonych owoców morza
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze paelli z krewetkami
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.