Paella
- Krewetki - 4 sztuki (120 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Ryż do risotto (200 g)
- Groszek zielony - 2/3 szklanki (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (90 g)
- Mieszanka mrożonych owoców morza (100 g)
Przepis na paellę krok po kroku
Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pozbądź się błonek. Mięso pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.
Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.
Z krewetek usuń jelita.
Owoce morza rozmroź.
Bulion podgrzej.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwę z oliwek. Następnie obsmaż krewetki z każdej strony i odłóż je na bok.
Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. Następnie przełóż go do miski.
Na patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.
Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.
Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.
Następnie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.
Podawaj z kawałkami cytryny.
Więcej informacji na temat paelli
Paella to hiszpańska potrawa, która składa się z owoców morza, mięsa, ryżu i warzyw. W tym przepisie istotną rolę grają przyprawy. Tą potrawą na pewno zaciekawisz swoich gości.
Jak zrobić paellę? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Mięso z piersi kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę. Warto posypać je solą i pieprzem. Papryka i cebula powinny być pokrojone w kostkę. Z krewetek trzeba usunąć jelita. Pamiętaj także o tym, aby podgrzać bulion, a owoce morza wcześniej rozmrozić.
Kiedy składniki na paellę po hiszpańsku są przygotowane, można zacząć od obsmażenia krewetek. Gdy będą gotowe, trzeba odłożyć je na bok. Potem należy usmażyć kurczaka i jego również umieścić w innym naczyniu. Następnie na tej samej patelni trzeba przysmażyć cebulkę i dodać do niej czosnek, paprykę oraz groszek.
Jak ugotować ryż do paelli? Gdy cebula, czosnek, papryka i groszek będą przysmażone, należy dodać ryż. Całość trzeba doprawić. Odpowiednia przyprawa do paelli to mielona papryka. Najlepiej, żeby była słodka, wędzona oraz ostra. Warto pokusić się także o szafran oraz kurkumę. Po kilku minutach można dodać kurczaka i wlać gorący bulion. Całość trzeba gotować 10 min bez mieszania. Po tym czasie na górze trzeba umieścić mieszankę owoców morza i krewetki, ale dalej nie należy niczego mieszać. Najlepiej przykryć patelnię folią aluminiową i po 5 min wyłączyć palnik. Po kolejnych 2 min można ściągnąć folię.
Ten przepis na paellę z ryżem risotto możesz zmodyfikować, aby danie wpisywało się w twoje gusta smakowe. Bulion warzywny możesz zamienić na bulion rybny lub bulion drobiowy. Paelle możesz zrobić z różnego rodzaju mięsa. Odpowiednie będą nie tylko żeberka czy mięso z piersi kurczaka, ale także kiełbasa chorizo. Możesz pokusić się na ryż do paelli. Jeżeli masz ochotę na więcej owoców morza z wybranej przez siebie mieszanki, śmiało możesz dodać ich więcej. Do paelli możesz dodać także pomidory i przecier pomidorowy. Możesz też zdecydować się na dodanie kolorowych papryk (po kawałku papryki zielonej, żółtej i czerwonej).
Paelle można przygotować na różne sposoby. Podstawą mogą być owoce morza, ale żeby udekorować danie, warto przygotować małże w muszlach i krewetki w pancerzach. Nie musi być ich dużo, ale wtedy na każdą porcję powinno przypadać po jednej małży i krewetce. Paelle należy podawać z kawałkami cytryny.
Alergeny w paelli
Lista alergenów dla paelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
- Mieszanka mrożonych owoców morza
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mieszanka mrożonych owoców morza
Wartości odżywcze paelli
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.