Pad thai z kurczakiem
- Makaron ryżowy (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Fasola mung kiełki (60 g)
- Cebula (100 g)
- Szczypiorek (45 g)
- Keczup (70 g)
- Sos rybny (30 ml)
- Cukier (20 g)
- Masło orzechowe (12 g)
- Sos sojowy (15 ml)
Przepis na pad thai z kurczakiem krok po kroku
Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku.
Usmaż kurczaka w dużym woku, mieszając, około 6-8 minut, następnie przełóż go na talerz i odstaw na bok.
Wymieszaj w miseczce sos rybny, sos sojowy, cukier, keczup i masło orzechowe.
Jajka wbij na rozgrzaną patelnię i smaż przez około minutę, następnie rozmieszaj łyżką i dodaj posiekaną cebulę oraz kiełki fasoli.
W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy.
Dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej sos.
Połącz zawartość patelni z makaronem.
Udekoruj całość szczypiorkiem.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kapsalon
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat pad thaia z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w kilka chwil we własnym domu. To dobre rozwiązanie dla osób kochających proste rozwiązania.
Przepis na pad thai z kurczakiem to świetna opcja na naprawdę szybki obiad czy lunch. Do jego przygotowania używa się kilku produktów, a całość zabiera tylko kilka chwil. To danie to najsłynniejsza potrawa kuchni tajskiej, jednak jest popularna na całym świecie. W tradycyjnej wersji nazwa ta odnosi się do smażonego makaronu z dodatkiem jajka, warzyw, owoców morza z sosem rybnym. To danie bardzo często podaje się również z orzeszkami ziemnymi. Dzięki dużej ilości przypraw jest smaczne, ale również niezwykle aromatyczne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą potrawę tak dobrą, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Można dostać ja w każdej restauracji serwującej potrawy kuchni azjatyckiej, jednak dużo prościej jest je zrobić w swoim domu i cieszyć się jego dużą porcją.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pad thai z kurczakiem, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji niezwykle prosty w przygotowaniu to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Choć receptury na pad thai są niezwykle różnorodne, to wszystkie mają kilka elementów wspólnych. Jednym z nich jest makaron ryżowy, który po podsmażeniu z warzywami staje się niezwykle smaczny. Niezwykle ważnym elementem jest również odpowiedni sos. W tym daniu to właśnie on odpowiada za właściwy smak, dlatego używa się do niego mnóstwa przypraw. Wszystkie, choć brzmiące egzotycznie, można z łatwością dostać w każdym większym sklepie lub zamówić w azjatyckich delikatesach online. Pad thai można przygotować w wersji wegańskiej z tofu, a także z owocami morza, w tej wersji jednak podaje się go z dodatkiem drobiu. Mięso z kurczaka wspaniale łączy się z przyprawami i warzywami.
To najłatwiejszy sposób na odtworzenie tego pysznego dania w domu. To pomysł na pyszne, ale również bardzo aromatyczne danie ze względu na liczne przyprawy. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne.
Alergeny w pad thaiu z kurczakiem
Lista alergenów dla pad thaia z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Sos rybny
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze pad thaia z kurczakiem
To zdrowa opcja pełna białka, która może gościć w diecie na co dzień.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Witaminy
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.