Pad thai

Opublikowano: 17.05.2021 r., 20:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pad thai z kolendrą i pałeczkami
Pad thai
Pad thai to idealny pomysł na posiłek dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Smakuje przepysznie i robi się go niesamowicie szybko. Pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
635 kcal
Kcal w porcji
381 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
  • Cebula - 1,5 szt (150 g)
  • Szczypiorek - 4 łyzki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Orzeszki ziemne - 1 garść (30 g)
  • Sos rybny - 8 łyżek (120 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyzeczka (5 ml)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
  • Cukier trzcinowy - 4 łyżki (60 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na pad thai krok po kroku

W woku rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż, by była rumiana. Po chwili dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Marchew obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj na patelnię podsmaż przez 5 -7 minut.

Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je rózgą.

Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, chili, sok z cytryny, imbir i czosnek. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sos do pozostałych składników na patelni. Całość wymieszaj.

Na środku patelni zrób niewielki otwór i wlej do niego rozbełtane jajko. Mieszaj przez 2 minuty, tak by jajko nie ścięło się za bardzo.

Gotowe danie podawaj z posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pad thai
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pad thai

Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do swojej kuchni odrobinę orientalnego klimatu. Całość robi się bardzo szybko i na pewno zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej. Idealnie prezentuje się podane z orzeszkami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem. To bardzo pyszne danie, które można zrobić w ekspresowym czasie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pad thai z kurczakiem, który będzie smakował jak z prawdziwej tajskiej restauracji, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Choć robi się go łatwo i bardzo szybko, to jego smak zachwyca wszystkich. To ze względu na pyszny sos, ostrego kurczaka i idealnie podsmażony makaron. Wszystko jest tak smaczne, że w mgnieniu oka znika z talerzy.

Z tym daniem najlepiej komponuje się makaron ryżowy, gdyż jest odpowiednio cienki i świetnie wchłania smaki. Można także użyć makaronu sojowego lub soba, które równie dobrze będą się komponować z całością składników.

Pad thai z warzywami to świetny pomysł na szybki, ale pożywny posiłek. To danie dostarcza sporo białka, a także wiele cennych składników odżywczych. Można je przygotować w wielu wersjach dodając na przykład pora, brokuły czy kapusty pekińskiej, tworząc wiele kompozycji smakowych, które sprawią, że to danie nigdy się nie nudzi.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania są łatwo dostępne. W przypadku braku sosu rybnego można go zastąpić sosem teriyaki, który można znaleźć w każdym markecie. Najlepiej korzystać z produktów o jak najlepszej jakości, gdyż to sprawi, że całe danie będzie smakować dużo lepiej.

Przepis na pad thai jest niesamowicie łatwy i można go przygotować w ekspresowym tempie. Całość robi się na jednej patelni, najlepiej użyć takiej, która jest bardzo głęboka, by swobodnie móc wymieszać wszystkie składniki.

Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie w swoim domu dania, które smakuje jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Choć w tym przypadku jest przygotowany z kurczakiem, to można też zrobić zupełnie wegańską wersję z tofu, pomijając również dodatek jajka. W takim wypadku sos pad thai warto zrobić na bazie octu ryżowego i sosu sojowego.

Alergeny w pad thai

Lista alergenów dla pad thai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze pad thai

na 100g gotowej potrawy

To danie pełne jest warzyw, dlatego będzie dobrą opcją na posiłek. Jednak ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(381g)
Energia (kcal)
166.69
635.09
Białko (g)
9.00
34.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(381g)
Węglowodany (g)
20.06
76.45
Węglowodany przyswajalne (g)
19.01
72.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(381g)
Tłuszcz (g)
5.43
20.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
4.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.21
16.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
10.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
5.07
Cholesterol (mg)
45.24
172.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(381g)
Witamina A (µg (mcg))
89.59
341.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.74
82.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.54
Witamina E (mg)
0.68
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.99
53.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.23
12.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.55
89.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
766.30
2919.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(381g)
Sód (mg)
779.55
2970.07
Potas (mg)
217.14
827.30
Wapń (mg)
22.73
86.60
Fosfor (mg)
113.81
433.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.70
124.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.31
Cynk (mg)
0.55
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pad thai

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Szczypiorek
20 g
4 łyzki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Orzeszki ziemne
30 g
1 garść
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Sos rybny
120 ml
8 łyżek
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyzeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Cukier trzcinowy
60 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
80.00