Pad thai
- Makaron ryżowy (250 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Szczypiorek - 4 łyzki (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Orzeszki ziemne - 1 garść (30 g)
- Sos rybny - 8 łyżek (120 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyzeczka (5 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
- Cukier trzcinowy - 4 łyżki (60 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
Przepis na pad thai krok po kroku
W woku rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż, by była rumiana. Po chwili dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Marchew obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj na patelnię podsmaż przez 5 -7 minut.
Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je rózgą.
Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, chili, sok z cytryny, imbir i czosnek. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sos do pozostałych składników na patelni. Całość wymieszaj.
Na środku patelni zrób niewielki otwór i wlej do niego rozbełtane jajko. Mieszaj przez 2 minuty, tak by jajko nie ścięło się za bardzo.
Gotowe danie podawaj z posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.
Więcej informacji na temat pad thai
Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do swojej kuchni odrobinę orientalnego klimatu. Całość robi się bardzo szybko i na pewno zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej. Idealnie prezentuje się podane z orzeszkami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem. To bardzo pyszne danie, które można zrobić w ekspresowym czasie.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pad thai z kurczakiem, który będzie smakował jak z prawdziwej tajskiej restauracji, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Choć robi się go łatwo i bardzo szybko, to jego smak zachwyca wszystkich. To ze względu na pyszny sos, ostrego kurczaka i idealnie podsmażony makaron. Wszystko jest tak smaczne, że w mgnieniu oka znika z talerzy.
Z tym daniem najlepiej komponuje się makaron ryżowy, gdyż jest odpowiednio cienki i świetnie wchłania smaki. Można także użyć makaronu sojowego lub soba, które równie dobrze będą się komponować z całością składników.
Pad thai z warzywami to świetny pomysł na szybki, ale pożywny posiłek. To danie dostarcza sporo białka, a także wiele cennych składników odżywczych. Można je przygotować w wielu wersjach dodając na przykład pora, brokuły czy kapusty pekińskiej, tworząc wiele kompozycji smakowych, które sprawią, że to danie nigdy się nie nudzi.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania są łatwo dostępne. W przypadku braku sosu rybnego można go zastąpić sosem teriyaki, który można znaleźć w każdym markecie. Najlepiej korzystać z produktów o jak najlepszej jakości, gdyż to sprawi, że całe danie będzie smakować dużo lepiej.
Przepis na pad thai jest niesamowicie łatwy i można go przygotować w ekspresowym tempie. Całość robi się na jednej patelni, najlepiej użyć takiej, która jest bardzo głęboka, by swobodnie móc wymieszać wszystkie składniki.
Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie w swoim domu dania, które smakuje jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Choć w tym przypadku jest przygotowany z kurczakiem, to można też zrobić zupełnie wegańską wersję z tofu, pomijając również dodatek jajka. W takim wypadku sos pad thai warto zrobić na bazie octu ryżowego i sosu sojowego.
Alergeny w pad thai
Lista alergenów dla pad thai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Sos rybny
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki ziemne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze pad thai
To danie pełne jest warzyw, dlatego będzie dobrą opcją na posiłek. Jednak ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(381g)
Węglowodany
(381g)
Tłuszcze
(381g)
Witaminy
(381g)
Składniki mineralne
(381g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Sosu rybnego powinno być dużo mniej, bliżej 20ml, inaczej danie wyjdzie o wiele za słone