Pączki z serków homogenizowanych
- Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Olej rzepakowy (700 ml)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na pączki z serków homogenizowanych krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
Dodaj jajka i serki homogenizowane.
Całość dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto będzie bardzo klejące.
Do patelni z wysokimi brzegami wlej olej. Dokładnie go rozgrzej.
Natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż pączki w rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia one same będą się obracać, ale kontroluj temperaturę oleju, by się nie spaliły. Smażenie trwa około 5-6 minut.
Przekładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy.
Gdy ostygną, oprósz pączki cukrem pudrem.
- Faworki
- Pączki
- Churros
- Chanuka
- Oponki serowe
- Placki twarogowe z cukrem pudrem
- Pączki z serka homogenizowanego
- Pączki serowe
- Faworki na piwie
- Faworki drożdżowe
- Oponki drożdżowe
- Pączki z piekarnika
- Faworki z piekarnika
- Pączki pieczone
- Pączki hiszpańskie
- Pączki z ziemniakami
- Szybkie pączki
- Pączki z mascarpone
- Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pączków z serków homogenizowanych
Ten prosty przepis na pączki z serków homogenizowanych to świetne rozwiązanie na coś szybkiego i słodkiego. Co najlepsze, nie musisz czekać do Tłustego Czwartku by je wykonać.
Składniki potrzebne by wykonać nasz pomysł na te smaczne pączki na pewno znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Potrzebne będą serki homogenizowane waniliowe, mąka, jajko, proszek do pieczenia, olej do smażenia i cukier puder by pączki oprószyć. Z takimi składnikami na pewno na spokojnie sobie poradzisz i bez problemu wykonasz te pyszne pączuszki.
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Dodaj jajka i serki homogenizowane. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto będzie bardzo klejące. Do patelni z wysokimi brzegami wlej olej. Dokładnie go rozgrzej. Natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż pączki w rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia one same będą się obracać, ale kontroluj temperaturę oleju, by się nie spaliły. Smażenie trwa około 5-6 minut. Przekładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, oprósz pączki cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pączki z serków homogenizowanych i niezwłocznie wykonasz te dobre, słodkie pączuszki.
Tłusty Czwartek to głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze dzień dosłownej rozpusty. Każdego roku odbywa się on tydzień przed zakończeniem karnawału i rozpoczęciem Wielkiego Postu. Przez to też Tłusty Czwartek nie ma stałej daty. W ten dzień produkuje się i sprzedaje najwięcej pączków. Obecnie wykonuje się je w słodkiej odsłonie z dodatkami takimi jak czekoladowe, kokosowe kremy, marmolady lub dżemy.
Historia Tłustego Czwartku sięga czasów pogaństwa, gdy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Wtedy również dzień ten opierał się na objadaniu się do syta najczęściej tłustymi potrawami. Pierwsze pączki nadziewane były boczkiem, mięsem lub słoniną. W ten dzień liczyło się tylko to, by było tłusto i mięsno. Całość dodatkowo zapijano winem, a z czasem również wódką.
Alergeny w pączkach z serków homogenizowanych
Lista alergenów dla pączków z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pączków z serków homogenizowanych
Domowe pączki są dużo lepszym i zdrowszym wyborem niż pączki sprzedawane hurtowo w supermarketach.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.