Pączki z serków homogenizowanych

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe pączki na miseczce
Pączki z serków homogenizowanych
Ten prosty przepis na pączki z serków homogenizowanych to świetne rozwiązanie na coś szybkiego i słodkiego. Co najlepsze, nie musisz czekać do Tłustego Czwartku by je wykonać.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 6 min
613 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Olej rzepakowy (700 ml)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pączki z serków homogenizowanych krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.

Dodaj jajka i serki homogenizowane.

Całość dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto będzie bardzo klejące.

Do patelni z wysokimi brzegami wlej olej. Dokładnie go rozgrzej.

Natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Ułóż pączki w rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia one same będą się obracać, ale kontroluj temperaturę oleju, by się nie spaliły. Smażenie trwa około 5-6 minut.

Przekładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy.

Gdy ostygną, oprósz pączki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat pączków z serków homogenizowanych

Ten prosty przepis na pączki z serków homogenizowanych to świetne rozwiązanie na coś szybkiego i słodkiego. Co najlepsze, nie musisz czekać do Tłustego Czwartku by je wykonać.

Składniki potrzebne by wykonać nasz pomysł na te smaczne pączki na pewno znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Potrzebne będą serki homogenizowane waniliowe, mąka, jajko, proszek do pieczenia, olej do smażenia i cukier puder by pączki oprószyć. Z takimi składnikami na pewno na spokojnie sobie poradzisz i bez problemu wykonasz te pyszne pączuszki.

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Dodaj jajka i serki homogenizowane. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto będzie bardzo klejące. Do patelni z wysokimi brzegami wlej olej. Dokładnie go rozgrzej. Natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż pączki w rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia one same będą się obracać, ale kontroluj temperaturę oleju, by się nie spaliły. Smażenie trwa około 5-6 minut. Przekładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, oprósz pączki cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pączki z serków homogenizowanych i niezwłocznie wykonasz te dobre, słodkie pączuszki.

Tłusty Czwartek to głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze dzień dosłownej rozpusty. Każdego roku odbywa się on tydzień przed zakończeniem karnawału i rozpoczęciem Wielkiego Postu. Przez to też Tłusty Czwartek nie ma stałej daty. W ten dzień produkuje się i sprzedaje najwięcej pączków. Obecnie wykonuje się je w słodkiej odsłonie z dodatkami takimi jak czekoladowe, kokosowe kremy, marmolady lub dżemy.

Historia Tłustego Czwartku sięga czasów pogaństwa, gdy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Wtedy również dzień ten opierał się na objadaniu się do syta najczęściej tłustymi potrawami. Pierwsze pączki nadziewane były boczkiem, mięsem lub słoniną. W ten dzień liczyło się tylko to, by było tłusto i mięsno. Całość dodatkowo zapijano winem, a z czasem również wódką.

Alergeny w pączkach z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla pączków z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pączków z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Domowe pączki są dużo lepszym i zdrowszym wyborem niż pączki sprzedawane hurtowo w supermarketach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
557.80
613.58
Białko (g)
6.41
7.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
17.64
19.41
Węglowodany przyswajalne (g)
17.63
19.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
51.35
56.48
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
4.85
Tłuszcze nienasycone (g)
46.94
51.63
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.59
34.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
16.24
17.86
Potas (mg)
105.71
116.28
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.76
55.83
Żelazo (mg)
1.19
1.31
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z serków homogenizowanych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z serków homogenizowanych

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
700 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.90
Za 700 ml
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
24.00