Pączki z nutellą
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (50 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1/5 kostki (50 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Spirytus - 3 łyżki (30 ml)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
Przepis na pączki z nutellą krok po kroku
W misce wymieszaj 1/2 szklanki mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i odrobinę mąki.
Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, żółtka, masło i pozostałe mleko.
Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus.
Ciasto dokładnie wymieszaj i podziel na 12 w miarę równych części.
Uformuj kule wielkości pięści i pozostaw na 15 minut.
W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż pączki max. po 3 sztuki.
Usmaż pączki z obu stron na złocisty kolor.
Odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gdy pączki delikatnie ostygną, nadziej je nutellą za pomocą szpikulca.
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie lukier, którym możesz dodatkowo posmarować nasze pączki.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pączków z nutellą
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci przepis na pączki z nutellą. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.
Zatem jak zrobić pączki z nutellą?
To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, mleko, drożdże - mogą być one świeże lub suche typu instant, żółtka jaj, jajko, masło, cukier, odrobina spirytusu, nutella lub inny czekoladowy krem oraz olej rzepakowy, na którym będziemy smażyć nasze pączki. Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki. W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn, ponieważ pączki powstają z ciasta drożdżowego. W misce wymieszaj pół szklanki mleka, drożdże, dwie szklanki cukru i odrobinę mąki. Wszystkie te składniki wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie w osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki, a gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na 12 w miarę równych części i uformuj z nich kule. Tak przygotowane pączki pozostaw na 15 minut na stole i przykryj bawełnianą ściereczką. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pączki, ważne aby smażyć je z obu stron. W momencie, gdy staną się rumiane, będą dobre, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki delikatnie ostygną, możemy przejść do nadziewania ich za pomocą specjalnego szpikulca. Dzięki niemu łatwiej będzie Ci wtoczyć nutellę do środka. Po tym nasze pyszne pączki są już gotowe. Dodatkowo możesz przygotować lukier, wystarczy, że cukier puder utrzesz z sokiem z cytryny.
Pączki z nutellą nie tylko sprawdzą się świetnie w tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę dla dzieci od czasu do czasu.
Alergeny w pączkach z nutellą
Lista alergenów dla pączków z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze pączków z nutellą
Usmażone pączki możesz nadziać, także budyniem lub konfiturą owocową. Pamiętaj, aby po usmażeniu położyć je na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
jajka,
masło,
cukier,
cukier,
nutella,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.