Pączki z jogurtu greckiego

Opublikowano: 28.07.2023 r., 11:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z jogurtu greckiego ułożone w blaszce.
Pączki z jogurtu greckiego
Pączki z jogurtu greckiego to świetna propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Pączki warto podać z dodatkiem kakao lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
319 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (250 ml)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, miska, ręcznik papierowy, duży talerz

Przepis na pączki z jogurtu greckiego krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę.

Do mąki dodaj cukier wanilinowy, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki przemieszaj.

Następnie do miski wybij jajka i dodaj jogurt grecki.

Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na około godzinę.

Po tym czasie w garnku rozgrzej olej.

Łyżką nabierz porcję ciasta i wrzuć je na rozgrzany olej. Pączki smaż partiami z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerz.

Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z jogurtu greckiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat pączków z jogurtu greckiego

Pączki z jogurtu greckiego to doskonała propozycja na deser grecki. Pyszne, domowe pączki z jogurtu greckiego warto podać z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Deser świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na pączki z jogurtu greckiego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier wanilinowy, cukier puder, jogurt grecki, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz sól.

A jak zrobić pączki z jogurtu greckiego? Do dużej miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj cukier wanilinowy, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki przemieszaj. Następnie do miski wybij jajka i dodaj jogurt grecki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na około godzinę. Po tym czasie w garnku rozgrzej olej. Łyżką nabierz porcję ciasta i wrzuć je na rozgrzany olej. Pączki smaż partiami z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerz. Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując: najlepsze pączki z jogurtu greckiego świetnie sprawdzą się jego słodka przekąska do kawy lub herbaty. Pączki można podać dzieciom oraz dorosłym. Pączki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pączkach z jogurtu greckiego

Lista alergenów dla pączków z jogurtu greckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze pączków z jogurtu greckiego

na 100g gotowej potrawy

Pączki z jogurtu greckiego to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki smażone są na głębokim tłuszczu, dlatego nie są wskazane w diecie osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
492.06
319.84
Białko (g)
6.63
4.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
19.63
12.76
Węglowodany przyswajalne (g)
19.59
12.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
42.97
27.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.81
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
39.17
25.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
27.76
18.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.41
7.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.92
33.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
27.65
17.98
Wapń (mg)
34.70
22.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
0.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z jogurtu greckiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z jogurtu greckiego

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
250 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.06
Za 250 ml
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
23.00