Pączki z jogurtu greckiego
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Cukier puder (30 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (250 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
Przepis na pączki z jogurtu greckiego krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę.
Do mąki dodaj cukier wanilinowy, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki przemieszaj.
Następnie do miski wybij jajka i dodaj jogurt grecki.
Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na około godzinę.
Po tym czasie w garnku rozgrzej olej.
Łyżką nabierz porcję ciasta i wrzuć je na rozgrzany olej. Pączki smaż partiami z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerz.
Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat pączków z jogurtu greckiego
Pączki z jogurtu greckiego to doskonała propozycja na deser grecki. Pyszne, domowe pączki z jogurtu greckiego warto podać z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Deser świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na pączki z jogurtu greckiego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier wanilinowy, cukier puder, jogurt grecki, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz sól.
A jak zrobić pączki z jogurtu greckiego? Do dużej miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj cukier wanilinowy, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki przemieszaj. Następnie do miski wybij jajka i dodaj jogurt grecki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na około godzinę. Po tym czasie w garnku rozgrzej olej. Łyżką nabierz porcję ciasta i wrzuć je na rozgrzany olej. Pączki smaż partiami z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż je na talerz. Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując: najlepsze pączki z jogurtu greckiego świetnie sprawdzą się jego słodka przekąska do kawy lub herbaty. Pączki można podać dzieciom oraz dorosłym. Pączki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pączkach z jogurtu greckiego
Lista alergenów dla pączków z jogurtu greckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze pączków z jogurtu greckiego
Pączki z jogurtu greckiego to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki smażone są na głębokim tłuszczu, dlatego nie są wskazane w diecie osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.