Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pączki z dziurką krok po kroku

Jajko wbij do miski i rozetrzyj z żółtkiem.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj sól i cukier.

Mleko delikatnie podgrzej i wlej stopniowo do mąki z drożdżami. Delikatnie wyrabiaj ciasto.

Dodaj masę jajeczną i rozpuszczone wcześniej masło.

Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.

Po około godzinie wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.

Wykrój pączki za pomocą większej szklanki, a za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki wytnij w środku dziurkę.

Odstaw pączki na 15 minut do wyrośnięcia.

Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2-3 minuty.

pączki z dziurką
Pączki z dziurką - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pączki z dziurką

W skrócie
Kalorii w porcji
210 kcal
Wielkość
jednej porcji
40 g
Indeks glikemiczny
100

Wartości odżywcze pączków z dziurką

na 100g gotowej potrawy

Pączki po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
526.22
210.49
Białko (g)
5.01
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
24.19
9.68
Węglowodany przyswajalne (g)
24.05
9.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
45.79
18.32
Tłuszcze nasycone (g)
8.60
3.44
Tłuszcze nienasycone (g)
37.19
14.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.83
10.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.35
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.23
20.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
101.24
40.50
Potas (mg)
73.55
29.42
Wapń (mg)
34.27
13.71
Żelazo (mg)
1.43
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z dziurką 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach z dziurką

Lista alergenów dla pączków z dziurką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Więcej informacji na temat pączków z dziurką

Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci przepis na pączki z dziurką, czyli amerykańskie donuty. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one nie tylko smaczna, ale i wolne od barwników i konserwantów.

Zatem, jak zrobić pączki z dziurką?

To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak:

mąka pszenna, mleko, drożdże - mogą być one świeże lub suche typu instant, żółtka jaj, jajko, mleko, cukier, masło, sól i olej rzepakowy do smażenia pączków.

Dodatkowo możesz przygotować sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujesz pączki.

Zatem poznaj mój przepis na pączki z dziurką w środku i dowiedz się jak usmażyć nasze pyszne pączki.

W pierwszej kolejności jajko wbij do miski i rozetrzyj z żółtkiem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj sól i cukier. Mleko delikatnie podgrzej i wlej stopniowo do mąki z drożdżami. Delikatnie wyrabiaj ciasto. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem. Po około godzinie wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj. Wykrój pączki za pomocą większej szklanki, a za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki wytnij w środku dziurkę. Odstaw pączki na 15 minut do wyrośnięcia. Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po tym czasie nasze pączki są dobre do spożycia.

Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Pączki z dziurką nie tylko sprawdzą się świetnie w tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę dla dzieci od czasu do czasu. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że nasze pączki są najlepsze nie tylko na deser.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z dziurką

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
80 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Sól
3 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
34.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pączki z dziurką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób