Pączki z dziurką
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (80 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Sól - szczypta (3 g)
- Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na pączki z dziurką krok po kroku
Jajko wbij do miski i rozetrzyj z żółtkiem.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj sól i cukier.
Mleko delikatnie podgrzej i wlej stopniowo do mąki z drożdżami. Delikatnie wyrabiaj ciasto.
Dodaj masę jajeczną i rozpuszczone wcześniej masło.
Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po około godzinie wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
Wykrój pączki za pomocą większej szklanki, a za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki wytnij w środku dziurkę.
Odstaw pączki na 15 minut do wyrośnięcia.
Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2-3 minuty.
Więcej informacji na temat pączków z dziurką
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci przepis na pączki z dziurką, czyli amerykańskie donuty. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one nie tylko smaczna, ale i wolne od barwników i konserwantów.
Zatem, jak zrobić pączki z dziurką?
To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak:
mąka pszenna, mleko, drożdże - mogą być one świeże lub suche typu instant, żółtka jaj, jajko, mleko, cukier, masło, sól i olej rzepakowy do smażenia pączków.
Dodatkowo możesz przygotować sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujesz pączki.
Zatem poznaj mój przepis na pączki z dziurką w środku i dowiedz się jak usmażyć nasze pyszne pączki.
W pierwszej kolejności jajko wbij do miski i rozetrzyj z żółtkiem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj sól i cukier. Mleko delikatnie podgrzej i wlej stopniowo do mąki z drożdżami. Delikatnie wyrabiaj ciasto. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem. Po około godzinie wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj. Wykrój pączki za pomocą większej szklanki, a za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki wytnij w środku dziurkę. Odstaw pączki na 15 minut do wyrośnięcia. Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po tym czasie nasze pączki są dobre do spożycia.
Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Pączki z dziurką nie tylko sprawdzą się świetnie w tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę dla dzieci od czasu do czasu. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że nasze pączki są najlepsze nie tylko na deser.
Alergeny w pączkach z dziurką
Lista alergenów dla pączków z dziurką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze pączków z dziurką
Pączki po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
mąka pszenna,
jajka,
jajka,
mleko,
cukier,
masło,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.