Przepis na pączki wegańskie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Cukier 200 g
- Jogurt kokosowy 200 g
- Drożdże świeże 40 g
- Olej rzepakowy 2000 ml do smażenia
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 300 g
W misce wymieszaj jogurt kokosowy z drożdżami i cukrem.
Odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Podziel na równe porcje.
Uformuj pączki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
Smaż partiami pączki na złoty kolor.
Pączki nadziej dżemem i posyp cukrem pudrem.
Podawaj na talerzyku deserowym.
-
Naleśniki bez jajek
-
Wegańskie bezy
-
Rachatłukum
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Wegańskie pancakes
-
Domowa chałwa
-
Sernik wegański
-
Masło orzechowe Thermomix
-
Wegańskie pączki
-
Wegańskie słodycze

(liczba kalorii)
Pączki wegańskie - cechy przepisu
Więcej o pączkach wegańskich
Pączki wegańskie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne pączki bez dodatku mleka i jajek mogą spożywać także osoby z alergią lub nietolerancją niektórych składników pokarmowych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Przepis na pączki wegańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jogurt kokosowy, drożdże, olej rzepakowy, dżem truskawkowy.
Jak zrobić wegańskie pączki? W misce wymieszaj jogurt kokosowy z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel na równe porcje. Uformuj pączki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Smaż partiami pączki na złoty kolor. Pączki nadziej dżemem i posyp cukrem pudrem. Podawaj na talerzyku deserowym.
Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Jogurt kokosowy to wegańska odmiana tradycyjnego mlecznego produkty. Jogurt roślinny świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bez mlecznej, a także wegańskiej czy wegetariańskiej. Jogurt zawiera małą ilość węglowodanów i ma lekki kokosowy posmak. Jogurt można przygotować w domu własnoręcznie, wystarczy do mleka dodać bakterie probiotyczne. Warto wybierać jogurt bez dodatku cukru. Wadą jogurtu kokosowego jest jedynie jego cena.
Podsumowując: domowe wegańskie pączki sprawdzą się świetnie na deser dla całej rodziny. Smaczne pączki można nadziać ulubionym kremem. Najlepsze pączki drożdżowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Wartości odżywcze pączków wegańskich
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w pączkach wegańskich
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na pączki wegańskie
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki wegańskie
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach wegańskich
Lista alergenów dla pączków wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500