Pączki wegańskie

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie pączki na drewnianym blacie
Pączki wegańskie
Pączki wegańskie to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki bez dodatku jajek i mleka sprawdzą się dla osób z alergią. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
995 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jogurt kokosowy (200 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (2000 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pączki wegańskie krok po kroku

W misce wymieszaj jogurt kokosowy z drożdżami i cukrem.

Odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podziel na równe porcje.

Uformuj pączki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż partiami pączki na złoty kolor.

Pączki nadziej dżemem i posyp cukrem pudrem.

Podawaj na talerzyku deserowym.

Jak oceniasz przepis na pączki wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat pączków wegańskich

Pączki wegańskie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne pączki bez dodatku mleka i jajek mogą spożywać także osoby z alergią lub nietolerancją niektórych składników pokarmowych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Przepis na pączki wegańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jogurt kokosowy, drożdże, olej rzepakowy, dżem truskawkowy.

Jak zrobić wegańskie pączki? W misce wymieszaj jogurt kokosowy z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel na równe porcje. Uformuj pączki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Smaż partiami pączki na złoty kolor. Pączki nadziej dżemem i posyp cukrem pudrem. Podawaj na talerzyku deserowym.

Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Jogurt kokosowy to wegańska odmiana tradycyjnego mlecznego produkty. Jogurt roślinny świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bez mlecznej, a także wegańskiej czy wegetariańskiej. Jogurt zawiera małą ilość węglowodanów i ma lekki kokosowy posmak. Jogurt można przygotować w domu własnoręcznie, wystarczy do mleka dodać bakterie probiotyczne. Warto wybierać jogurt bez dodatku cukru. Wadą jogurtu kokosowego jest jedynie jego cena.

Podsumowując: domowe wegańskie pączki sprawdzą się świetnie na deser dla całej rodziny. Smaczne pączki można nadziać ulubionym kremem. Najlepsze pączki drożdżowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w pączkach wegańskich

Lista alergenów dla pączków wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pączków wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Pączki wegańskie to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Cukier w pączkach zamienić można na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
663.85
995.78
Białko (g)
1.95
2.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
19.95
29.92
Węglowodany przyswajalne (g)
19.70
29.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
64.18
96.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
59.26
88.89
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
2.17
3.25
Potas (mg)
31.32
46.98
Wapń (mg)
13.55
20.33
Żelazo (mg)
0.77
1.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków wegańskich 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków wegańskich

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jogurt kokosowy
200 g
3.80
Za 160,0 g
Liczba opakowań 2
4.75
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
2000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
300 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.29
Za 300 g
Koszt składników
36.10