Przepis na pączki jogurtowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g 1 szklanka
- Jogurt naturalny 125 ml pół szklanki
- Jajko 2 szt.
- Cukier 40 g 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 1000 ml 4 szklanki
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, cukier i jogurt Całość wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go porządnie. Na olej wylej odrobinę ciasta i sprawdź czy powstają małe bąbelki, jeśli tak, olej jest już rozgrzany.
Łyżką nakładaj ciasto na gorący olej i smaż, tak by pączki były bardzo rumiane. Całość wyciągaj łyżką cedzakową, delikatnie, na ręcznik papierowy.
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Przepisy na tłusty czwartek

(liczba kalorii)
Pączki jogurtowe - cechy przepisu
Więcej o pączkach jogurtowych
Pączki jogurtowe to przepyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Mają wspaniałą formę i bardzo delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i podawane z kawą. Świetnie sprawdzą się również jako deser dla dzieci, ze względu na puszyste ciasto i łagodny, słodki smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pączki jogurtowe, by były naprawdę smaczne, a przy tym bardzo jędrne i odpowiednio okrągłe, to ten przepis krok po kroku pozwoli ci stworzyć idealne. Dzięki niemu przygotujesz niezwykle łatwy, choć bardzo efektowny deser, który smakuje każdemu, kto tylko go spróbuje.
Przepis na pączki jogurtowe jest niezwykle prosty i pozwala na stworzenie wspaniałego deseru, pełnego smaku i o puszystej konsystencji. Sprawdzi się doskonale dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przygotowaniem potraw. Ten deser można przygotować już w kilka chwil, a przy okazji nie jest skomplikowany, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla wszystkich początkujących kucharzy. To smaczne ciastka dla wszystkich.
Te małe pączki są nie tylko pyszne, ale również bardzo piękne. Prezentują się niezwykle elegancko i dekoracyjnie. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości. Będą również świetnym wyborem dla najmłodszych domowników ze względu na piękny kształt, mały rozmiar i bardzo delikatny smak. Pączki można podawać posypane kakao, cynamonem, lub tak jak w przepisie cukrem pudrem. Całość będzie równie pyszna oblana mleczną lub deserową czekoladą.
Tak przygotowane pączki są niezwykle szybkie. To dlatego, że składają się z tylko kilku składników, a przy tworzeniu ciasta nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie. To świetny wybór na deser ekspresowy.
Ciasto robi się z jogurtem naturalnym, by było smaczne i miało aksamitną i niezwykle puszystą konsystencję. By ciasto było bardziej gęste można je zrobić na jogurcie greckim. Najlepiej użyć tego o obniżonej zawartości tłuszczu. Tak przygotowane pączki są bardzo łatwe, a przy tym niezwykle pyszne.
Wartości odżywcze pączków jogurtowych
Energia i białka
(28g)
Węglowodany w pączkach jogurtowych
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy w przepisie na pączki jogurtowe
(28g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki jogurtowe
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach jogurtowych
Lista alergenów dla pączków jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko