Pączki bez drożdży

Opublikowano: 26.04.2022 r., 13:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pączki bez drożdży
Pączki bez drożdży
Przygotowanie pączków nie musi być czasochłonne, dzisiaj przedstawię Ci przepis na pączki bez drożdży, które przygotujesz w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Czas smażenia 15 min
265 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% 3/4 szklanki (60 ml)
  • Masło 1/4 kostki (60 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pączki bez drożdży krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce wymieszaj mleko, rozpuszczone masło i cukier.

Następnie połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.

Olej rozgrzej w głębokim rondelku, urywaj kawałki ciasta, uformuj w rękach i wrzuć na olej.

Po chwili przewróć je na drugą stronę.

Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Cukier puder wymieszaj z sokiem cytrynowym i posmaruj ostudzone pączki.

Jak oceniasz przepis na pączki bez drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat pączków bez drożdży

Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem i dowolnej formie, a czas ich przygotowania nie jest już tak długi. Dlatego przedstawiam Ci przepis na szybkie pączki bez drożdży. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.

Zatem, jak zrobić pączki bez drożdży?

To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, mleko, masło, cukier. Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie, będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi.

Wystarczy, że w jednej misce połączysz suche składniki, a w drugiej mokre, następnie wymieszaj całość, aż do połączenia się wszystkich składników. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na 12 w miarę równych części i uformuj z nich kule i rozgrzej olej rzepakowy w rondelku. Możesz też na bieżąco odrywać po kawałku ciasta i wrzucać na rozgrzany tłuszcz, usmaż pączki z obu stron. W momencie, gdy staną się rumiane, będą dobre, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki bez drożdży delikatnie ostygną, możemy przejść do nadziewania ich za pomocą specjalnego szpikulca.

Możesz pozostawić je bez nadzienia i posmarować lukrem, wystarczy, że cukier puder utrzesz z sokiem z cytryny lub przygotować z marmolada, a nawet nutellą.

Te domowe, mini pączki, które są łatwe i proste do przygotowania świetnie sprawdzą się na przyjęcie lub jako deser. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis nie tylko w Tłusty Czwartek. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pączkach bez drożdży

Lista alergenów dla pączków bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze pączków bez drożdży

na 100g gotowej potrawy

Pączki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na konfiturę dobrej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
530.39
265.20
Białko (g)
4.95
2.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
40.23
20.11
Węglowodany przyswajalne (g)
40.22
20.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
39.23
19.61
Tłuszcze nasycone (g)
7.14
3.57
Tłuszcze nienasycone (g)
32.08
16.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
5.20
2.60
Potas (mg)
59.45
29.72
Wapń (mg)
18.14
9.07
Żelazo (mg)
1.80
0.90
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków bez drożdży 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków bez drożdży

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
60 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Masło
60 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
21.50