Pączki angielskie

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:09 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki angielskie znajdują się na białym talerzu.
Pączki angielskie
Pączki angielskie z serka homogenizowanego robi się bardzo szybko, więc jest to dobry pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Sprawdź, jak zrobić takie pączki!
Przygotowanie 20 min
139 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy (350 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Jajko 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (320 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy 2 szklanki - do smażenia (500 ml)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko, miska, ręcznik papierowy

Przepis na pączki angielskie krok po kroku

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz solą.

W dużej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z serkiem homogenizowanym. Następie dodaj do nich suche składniki i mieszaj do połączenia się składników.

W garnku bardzo dobrze rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcję masy i umieszczaj ją bezpośrednio w garnku. Pączki nie mogą się ze sobą stykać. Smaż je na rumiany kolor z obu stron.

Gotowe pączki wyciągnij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy.

Gdy pączki lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki angielskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pączków angielskich

Domowe pączki angielskie z serka homogenizowanego są szybkie (wręcz ekspresowe!) do zrobienia. Zazwyczaj składniki na te pączki można znaleźć w spiżarni lub lodówce, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je dla niespodziewanych gości. Angielskie pączki to też dobry pomysł na szybką przekąskę dla dzieci.

Jak zrobić pączki angielskie? Te pączki przygotowuje się znacznie szybciej niż pączki tradycyjne. Pączki z ciasta drożdżowego muszą dwa razy wyrosnąć. Te z serem są też prostsze, ponieważ ciasta nie trzeba zagniatać minimum 10 minut, jak to jest w przypadku tych drugich pączków.

W jednej misce należy wymieszać suche składniki, a w drugiej trzeba połączyć serek homogenizowany z jajkami. Następnie należy połączyć zawartość obu misek. Masa będzie lejąca, więc nie da się z niej zrobić idealnych kulek. Za pomocą łyżki należy nabierać odpowiednią porcję masy i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej.

Pamiętaj o tym, aby olej na pączki był rozgrzany. Pączki trzeba smażyć partiami, aby się ze sobą nie stykały. Zbyt dużo pączków może też ochłodzić olej, co spowoduje, że pączki pochłoną więcej tłuszczu. Należy stale kontrolować temperaturę oleju. Jeśli pączki będą bardzo szybko się smażyć na rumiano, to należy zmniejszyć płomień. Takie pączki z wierzchu będą przypieczone, ale środek pozostanie surowy.

Ten przepis na pączki angielskie możesz zmodyfikować. Zamiast waniliowego serka homogenizowanego możesz dodać jakiś inny smakowy serek, który bardziej ci odpowiada. Te pączki będą też pyszne z lukrem. Przygotowanie lukru nie jest trudne. Wystarczą dwa składniki: woda lub sok z cytryny (wtedy lukier będzie bardziej orzeźwiający) oraz cukier puder (w dużej ilości!). Na niezastygnięty lukier na pączkach możesz dodać kandyzowane owoce. Te pączki możesz też udekorować syropem czekoladowym.

Pączki angielskie przypominają nieco oponki serowe. Przygotowuje się je z tłustego twarogu, mąki pszennej, kwaśnej śmietany, cukru, żółtek, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i spirytusu. Ostatni składnik dodaje się po to, aby ograniczyć ilość tłuszczu wchłanianego przez oponki. Ciasto wystarczy zagnieść i rozwałkować, a potem wyciąć z niego odpowiedni kształt oponek i usmażyć je na głębokim oleju.

Alergeny w pączkach angielskich

Lista alergenów dla pączków angielskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze pączków angielskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
465.00
139.50
Białko (g)
6.76
2.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
24.02
7.21
Węglowodany przyswajalne (g)
23.62
7.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
37.74
11.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.44
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
34.29
10.29
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
24.24
7.27
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.05
3.01
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.03
14.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.07
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
78.15
23.44
Potas (mg)
69.82
20.95
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.57
10.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.92
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków angielskich 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków angielskich

Koszt składników
24.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
350 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 350 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Sól
2 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki - do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
24.90