Przepis na ozory wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ozory dobrze opłucz i wytnij znajdujące się przy nasadzie gruczoły ślinowe. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę i wlej 1,5 litra nowej wody i kontynuuj gotowanie.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

Mięso wyciągnij z garnka i przepłucz je zimną wodą. Ściągnij z nich skórę za pomocą małego nożyka. Odstaw je mały talerzyk.

W osobnym garnku rozgrzej masło i dodaj do niego masło. Smaż przez 1 minutę. Dodaj 2 szklanki bulionu z gotowania ozorów. Do całości dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ozory pokrój w dość spore plastry i podawaj z sosem.

Ozory wieprzowe na eleganckim talerzu z warzywami.
ozory wieprzowe
Koszt przygotowania dania
16.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
461 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Ozory wieprzowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ozorach wieprzowych

Ozory wieprzowe to pomysł na idealny i prosty obiad dla wszystkich miłośników podrobów. To mięso delikatne i bardzo smaczne, które można przygotować w naprawdę łatwy sposób. Ozory smakują najlepiej w towarzystwie ziemniaków i pysznej surówki. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż mięso tak przygotowane jest naprawdę fantastyczne.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować ozorki, by były miękkie i soczyste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso z niego jest naprawdę dobrze doprawione i odpowiednio miękkie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a z bulionu i warzyw, które zostają po ugotowaniu ozorów można zrobić pyszną zupę. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić ozorki, by były naprawdę smaczne i przypadły do gustu nie tylko osobom lubiącym podroby, gdyż jest to potrawa bardzo bogata w wiele witamin i składników odżywczych. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, witaminy D czy żelaza. Świetnie sprawdzi się u wszystkich osób, które cierpią na anemie. Dostarcza także bardzo dużo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia.

Przepis na ozorki jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które przygotowują taki rodzaj mięsa po raz pierwszy. Warto najpierw dobrze je oczyścić i podgotować, by usunąć wszystkie toksyny, a także specyficzny posmak.

Z tego przepisu dowiesz się również jak gotować ozory wieprzowe, by były niezwykle miękkie i soczyste, a ich smak zachwycał.

Najlepiej komponują się one w sosie chrzanowym, który jest bardzo ostry. Ten smak jednak nie przytłacza ozorów, a wręcz świetnie je dopełnia. Sam sos jest naprawdę prosty w przygotowaniu i może również być podawany z innym rodzajem mięs.

Jeżeli zastanawiasz się jak oczyścić ozorki wieprzowe, by mięso było miękkie, to do tego procesu wystarczy tylko niewielki nożyk kuchenny. Po podgotowaniu skóra sama odchodzi z powierzchni mięsa, dlatego całość idzie naprawdę bardzo sprawnie. Warto pamiętać również o konieczności odkrojenia gruczołów ślinowych, które znajdują się powierzchni mięsa.

Wartości odżywcze ozorów wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(248g)
Energia (kalorie)
186.02 kcal
461.32 kcal
Białko
10.52 g
26.08 g

Węglowodany w ozorach wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(248g)
Węglowodany
5.06 g
12.56 g
Węglowodany przyswajalne
4.05 g
10.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Tłuszcz
13.63 g
33.81 g
Tłuszcze nasycone
6.62 g
16.43 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
17.38 g
Tłuszcze jednonasycone
5.77 g
14.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
3.08 g
Cholesterol
70.03 mg
173.66 mg

Witaminy w przepisie na ozory wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(248g)
Witamina A
99.12 µg (mcg)
245.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.48 mg
Witamina B12
1.74 µg (mcg)
4.32 µg (mcg)
Witamina C
6.44 mg
15.98 mg
Witamina E
0.44 mg
1.08 mg
Retinol
22.72 µg (mcg)
56.35 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
0.79 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.81 mg
Niacyna
3.48 mg
8.63 mg
Foliany
13.82 µg (mcg)
34.28 µg (mcg)
Beta karoten
758.32 µg (mcg)
1880.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ozory wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(248g)
Sód
104.42 mg
258.97 mg
Potas
262.38 mg
650.70 mg
Wapń
30.16 mg
74.80 mg
Fosfor
143.21 mg
355.17 mg
Magnez
18.70 mg
46.38 mg
Żelazo
2.20 mg
5.44 mg
Cynk
1.99 mg
4.94 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Mangan
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: marchewka, śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorów wieprzowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ozorach wieprzowych

Lista alergenów dla ozorów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania ozorów wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wieprzowe
600 g
6.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Chrzan
50 g
2 łyżki
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
39.70
Jak oceniasz przepis na ozory wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób