Przepis na ozory wieprzowe krok po kroku

Składniki
  • ozory wieprzowe 600 g
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
  • Pietruszka 80 g 1 szt
  • Chrzan 50 g 2 łyżki
  • Masło 20 g 2 łyżki
  • Śmietana 18% 75 g 3 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 15 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ozory dobrze opłucz i wytnij znajdujące się przy nasadzie gruczoły ślinowe. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę i wlej 1,5 litra nowej wody i kontynuuj gotowanie.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

Mięso wyciągnij z garnka i przepłucz je zimną wodą. Ściągnij z nich skórę za pomocą małego nożyka. Odstaw je mały talerzyk.

W osobnym garnku rozgrzej masło i dodaj do niego masło. Smaż przez 1 minutę. Dodaj 2 szklanki bulionu z gotowania ozorów. Do całości dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ozory pokrój w dość spore plastry i podawaj z sosem.

Ozory wieprzowe na eleganckim talerzu z warzywami.
ozory wieprzowe
Koszt przygotowania dania
16.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Ozory wieprzowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ozorach wieprzowych

Ozory wieprzowe to pomysł na idealny i prosty obiad dla wszystkich miłośników podrobów. To mięso delikatne i bardzo smaczne, które można przygotować w naprawdę łatwy sposób. Ozory smakują najlepiej w towarzystwie ziemniaków i pysznej surówki. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż mięso tak przygotowane jest naprawdę fantastyczne.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować ozorki, by były miękkie i soczyste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso z niego jest naprawdę dobrze doprawione i odpowiednio miękkie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a z bulionu i warzyw, które zostają po ugotowaniu ozorów można zrobić pyszną zupę. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić ozorki, by były naprawdę smaczne i przypadły do gustu nie tylko osobom lubiącym podroby, gdyż jest to potrawa bardzo bogata w wiele witamin i składników odżywczych. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, witaminy D czy żelaza. Świetnie sprawdzi się u wszystkich osób, które cierpią na anemie. Dostarcza także bardzo dużo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia.

Przepis na ozorki jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które przygotowują taki rodzaj mięsa po raz pierwszy. Warto najpierw dobrze je oczyścić i podgotować, by usunąć wszystkie toksyny, a także specyficzny posmak.

Z tego przepisu dowiesz się również jak gotować ozory wieprzowe, by były niezwykle miękkie i soczyste, a ich smak zachwycał.

Najlepiej komponują się one w sosie chrzanowym, który jest bardzo ostry. Ten smak jednak nie przytłacza ozorów, a wręcz świetnie je dopełnia. Sam sos jest naprawdę prosty w przygotowaniu i może również być podawany z innym rodzajem mięs.

Jeżeli zastanawiasz się jak oczyścić ozorki wieprzowe, by mięso było miękkie, to do tego procesu wystarczy tylko niewielki nożyk kuchenny. Po podgotowaniu skóra sama odchodzi z powierzchni mięsa, dlatego całość idzie naprawdę bardzo sprawnie. Warto pamiętać również o konieczności odkrojenia gruczołów ślinowych, które znajdują się powierzchni mięsa.

Wartości odżywcze ozorów wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (248g)
Energia (kalorie)
180.61 kcal
447.90 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Białko
10.41 g
25.82 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (248g)
Tłuszcz
13.63 g
33.80 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
6.62 g
16.42 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
17.38 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.77 g
14.30 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
3.07 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ozory wieprzowe

Na 100g
Na porcję (248g)
Witamina B6
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: masło, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Witamina C
6.39 mg
15.84 mg
Brak danych dla: masło, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
1.07 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.78 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.80 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Niacyna
3.43 mg
8.50 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Foliany
13.44 µg (mcg)
33.34 µg (mcg)
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ozory wieprzowe

Na 100g
Na porcję (248g)
Sód
103.59 mg
256.91 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Potas
247.23 mg
613.12 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
29.18 mg
72.36 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Fosfor
140.67 mg
348.85 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Magnez
17.72 mg
43.94 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
5.39 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Cynk
1.98 mg
4.92 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorów wieprzowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ozorach wieprzowych

Lista alergenów dla ozorów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania ozorów wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
ozory wieprzowe
600 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Chrzan
50 g
2 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 łyżka
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na ozory wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób