Ozory wieprzowe
- Ozory wieprzowe (600 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Chrzan - 2 łyżki (50 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (15 g)
Przepis na ozory wieprzowe krok po kroku
Ozory dobrze opłucz i wytnij znajdujące się przy nasadzie gruczoły ślinowe. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę i wlej 1,5 litra nowej wody i kontynuuj gotowanie.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.
Mięso wyciągnij z garnka i przepłucz je zimną wodą. Ściągnij z nich skórę za pomocą małego nożyka. Odstaw je mały talerzyk.
W osobnym garnku rozgrzej masło i dodaj do niego masło. Smaż przez 1 minutę. Dodaj 2 szklanki bulionu z gotowania ozorów. Do całości dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ozory pokrój w dość spore plastry i podawaj z sosem.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat ozorów wieprzowych
Ozory wieprzowe to pomysł na idealny i prosty obiad dla wszystkich miłośników podrobów. To mięso delikatne i bardzo smaczne, które można przygotować w naprawdę łatwy sposób. Ozory smakują najlepiej w towarzystwie ziemniaków i pysznej surówki. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż mięso tak przygotowane jest naprawdę fantastyczne.
Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować ozorki, by były miękkie i soczyste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso z niego jest naprawdę dobrze doprawione i odpowiednio miękkie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a z bulionu i warzyw, które zostają po ugotowaniu ozorów można zrobić pyszną zupę. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić ozorki, by były naprawdę smaczne i przypadły do gustu nie tylko osobom lubiącym podroby, gdyż jest to potrawa bardzo bogata w wiele witamin i składników odżywczych. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, witaminy D czy żelaza. Świetnie sprawdzi się u wszystkich osób, które cierpią na anemie. Dostarcza także bardzo dużo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia.
Przepis na ozorki jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które przygotowują taki rodzaj mięsa po raz pierwszy. Warto najpierw dobrze je oczyścić i podgotować, by usunąć wszystkie toksyny, a także specyficzny posmak.
Z tego przepisu dowiesz się również jak gotować ozory wieprzowe, by były niezwykle miękkie i soczyste, a ich smak zachwycał.
Najlepiej komponują się one w sosie chrzanowym, który jest bardzo ostry. Ten smak jednak nie przytłacza ozorów, a wręcz świetnie je dopełnia. Sam sos jest naprawdę prosty w przygotowaniu i może również być podawany z innym rodzajem mięs.
Jeżeli zastanawiasz się jak oczyścić ozorki wieprzowe, by mięso było miękkie, to do tego procesu wystarczy tylko niewielki nożyk kuchenny. Po podgotowaniu skóra sama odchodzi z powierzchni mięsa, dlatego całość idzie naprawdę bardzo sprawnie. Warto pamiętać również o konieczności odkrojenia gruczołów ślinowych, które znajdują się powierzchni mięsa.
Alergeny w ozorach wieprzowych
Lista alergenów dla ozorów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze ozorów wieprzowych
Podroby nie powinny być spożywane przez osoby na diecie niskotłuszczowej. Są jednak dobrym źródłem witamin z grupy B czy witaminy A.
Energia i białka
(248g)
Węglowodany
(248g)
Tłuszcze
(248g)
Witaminy
(248g)
Składniki mineralne
(248g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.