Przepis na ozory w sosie chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan świeży
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski.

Ozór wołowy oczyść dokładnie.

Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny.

Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę.

Pokrój w plastry i umieść na półmisku.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Polej ozory sosem.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Ozory w sosie chrzanowym podane na ciemnym talerzu.
Ozory w sosie chrzanowym
Koszt przygotowania dania
25.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
515 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
29

Ozory w sosie chrzanowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ozorach w sosie chrzanowym

Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę. Ozory można podać także jako dodatek do obiadu w formie stoły szwedzkiego. Ozory odstraszają trudnością przygotowania, lecz potrawa jest niezmiernie prosta do wykonania. Ozory najczęściej podaje się w sosie chrzanowym, który wzbogaca ich łagodny smak. Przepis na ozory w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ozór wołowy, marchew, pietruszka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka, chrzan tarty, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić ozory w sosie chrzanowym? Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w paski. Ozór wołowy oczyść dokładnie. Umieść go w garnku, dodaj warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj przez 2,5-3 godziny. Ozór wystudź i zdejmij z niego skórkę. Pokrój w plastry i umieść na półmisku. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej śmietanę, dodaj chrzan i zagotuj. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Polej ozory sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne ozory wołowe można podać jako obiad z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Ozory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ozory świetnie komponują się z dodatkiem tartych buraczków. Ozory można podać także w sosie musztardowym lub na ostro w sosie paprykowym.

Wartości odżywcze ozorów w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
151.73 kcal
515.88 kcal
Białko
6.11 g
20.77 g

Węglowodany w ozorach w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
7.32 g
24.88 g
Węglowodany przyswajalne
6.00 g
20.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
4.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
10.89 g
37.03 g
Tłuszcze nasycone
8.01 g
27.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.88 g
9.78 g
Tłuszcze jednonasycone
2.54 g
8.64 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
30.17 mg
102.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ozory w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
103.23 µg (mcg)
350.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
1.31 µg (mcg)
4.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
6.91 mg
23.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.72 mg
5.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
16.94 µg (mcg)
57.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ozory w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
35.05 mg
119.17 mg
Potas
236.15 mg
802.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
18.98 mg
64.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
66.23 mg
225.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.55 mg
46.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
4.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.15 mg
3.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorów w sosie chrzanowym 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ozorach w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla ozorów w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na ozory w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ozorów w sosie chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wołowe
600 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na ozory w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób